Stiri Cristian Nicolaie
Cristian Nicolaie
Opera de trei parale
Fii cuminte, Cristofor!
Texte vechi în haine noi
Teatrul „George Ciprian" organizează – sâmbătă, 14 aprilie, ora 19.oo – pe scena Teatrului „Nottara”, premiera spectacolului Fii cuminte, Cristofor! de Aurel Baranga, în regia Dianei LUPESCU (spectacolul constituie examenul sau de licenţă în regie de teatru), scenografia: Adriana RAICU, cu: Silviu BIRIŞ, Tania POPA, Magda CATONE, Cristian NICOLAIE.
Spectacolul face parte din proiectul „Texte vechi în haine noi”, prin intermediul căruia, teatrul buzoian doreşte să repună în circulaţie piese româneşti valoroase, care nu au mai fost jucate în ultimii ani.
Ne asumăm acest proiect pentru că:
- nu avem prejudecăţi;
- vrem să (re)aducem în memoria publicului nume de autori români uitaţi şi în a căror dramaturgie încă mai credem;
- Fii cuminte, Cristofor! este o comedie spumoasă, scrisă după regulile teatrului de bulevard, care dezbate, cu umor şi ironie, o temă mereu actuală: (ne)fericirea conjugală;
- dorim să oferim spectatorilor momente de relaxare şi de bună-dispoziţie.
Marinela Tepuş
Dacă soarta a vrut ca noi să trăim în această epocă – a politizării, a globalizării –, să devenim din ce în ce mai singuri, mai străini faţă de noi înşine, mai săraci interior; dacă a vorbi despre tandreţe, încredere, iubire devine din ce în ce mai desuet şi ridicol; dacă toţi alergăm din ce în ce mai grăbiţi, mai disperaţi, mai încrâncenaţi, mai duri, mai răi către o zi de mâine, din ce în ce mai aglomerată, cu spărturi de „activităţi” şi probleme ce n-au nimic în comun cu sufletul şi simţirea noastră, mă întreb – şi aş vrea să vă întreb şi pe dumneavoastră: De ce? Încotro? Aţi putea să-mi răspundeţi? Sau... mai bine ar fi să-l întrebaţi pe EL sau pe EA... la o cafea!
Diana Lupescu
Ritmuri
Ritmuri – un spectacol pentru toată lumea!!!
Producţia are ca tematică cele mai importante momente ale ciclului vieţii: naştere, botez, căsătorie, război, moarte, reflectate în tradiţiile populare româneşti.
În construcţia sa, montarea se bazează pe ritualuri, tehnici de teatru popular, texte muzicale autentice legate de aceste evenimente, având o caracteristică vizuală pregnantă, ceea ce îl face accesibil publicului oricărei culturi.
De altfel, această abordare a specificului românesc, tratat în limbajul universal, este soluţia ideală pentru afirmarea teatrului nostru în străinătate, prin depăşirea tuturor barierelor de înţelegere.
Ritmuri are şi avantajul de a se putea juca atât pe o scenă obişnuită, cât şi în spaţii neconvenţionale.
Îi prevestim viaţă lungă şi multe căi de străbătut prin lumea largă.
Diana Lupescu:
„Te naşti, creşti, trăieşti într-un anumit loc fără să conştientizezi câtă importanţă au un miros anume, o culoare anume, un anumit colţ de iarbă, un chip...
Trăieşti, îmbătrâneşti - dacă ai noroc -, şi aşteptând marea trecere îţi vin în minte, oriunde te-ai afla în lume, zâmbetul tânăr al mamei, gustul pâinii, vălătucii veseli de fum din ţigara tatei, o pisică întinsă la soare, o noapte înstelată, gustul zăpezii la prima ninsoare, lucruri... „mărunte”.
Viaţa adevărată, cea care ajunge la suflet, e făcută din gesturi şi lucruri simple. Ce păcat că, vanitoşi cum suntem, ne dăm seama prea târziu şi nu mai avem viaţă să ne bucurăm de ele.”
Roxana Colceag:
„În experienţa noastră artistică am încercat să refacem câteva din etapele cele mai importante ale trecerii noastre prin această lume. Imbold ne-a fost inspiraţia creatoare din momentele de improvizaţie dictate de situaţie şi teme de mişcare. În dorinţa de a fi cât mai aproape de puterea fantastică a cuvântului nerostit, am apelat la resursele inepuizabile ale expresiei corporale, ale cântului şi dansului.
O trupă tânără, receptivă la orice provocare, care s-a dăruit cu tot sufletul, într-un timp relativ scurt, să descopere sacralitatea ritualului popular. Sper că emoţia şi dragostea cu care s-a lucrat, să susţină delicata construcţie a unui spectacol despre “suflet”, realizat cu mult “suflet”.