Stiri Doru Zamfirescu
Doru Zamfirescu
Portugalia
Traducerea: Réka Csűrös
Regizor tehnic: Vasile Marinoiu
Șef producție: ing. Florin Puică
Comunicat de presă
17 martie 2008
Premieră națională la Teatrul Anton Pann
Joi 20 martie și vineri 21 martie 2008 la ora 18, Teatrul Anton Pann prezintă, în premieră națională, spectacolul PORTUGALIA de autorul maghiar Zoltan Egressy. Regia este semnată de Cristian Juncu și scenografia de Cosmin Ardeleanu, ambii personalități remarcabile cu numeroase premii la festivalurile de teatru. Cei doi artiști sunt la prima colaborare cu teatrul nostru.
Portugalia este o tragicomedie, o poveste dintr-un sat maghiar al zilelor noastre. Scrisă în 1997, povestește aventura unui intelectual din Budapesta care părăsește o existență comodă și lipsită de griji în capitală în căutarea libertății și a independenței. În drumul său spre Portugalia, un fel de dream land, se oprește într-un sat prăfuit și uitat de lume cu oameni săraci, vulnerabili, dar uneori agresivi. Aici, cu tristețea sa intelectuală, o seduce pe fiica cârciumarului povestindu-i despre țara plină de mister și promisiuni Portugalia. Atunci când soția sa respectabilă îl găsește, personajul abandonează satul cu eroii săi tragici pentru a se reîntoarce la o viață confortabilă în capitală.
Dramaturgul Zoltan Egressy și-a îneput cariera ca poet și baterist într-o formație rock, dar în ultimii zece ani s-a dedicat exclusiv scrisului pentru scenă publicând mai multe volume de teatru. A obținut premii pentru dramaturgie, iar piesele sale se joacă pe cele mai importante scene din Ungaria, dar și din Austria, Cehia, Polonia și Marea Britanie. Cele mai jucate piese ale sale sunt Portugalia și Spanac și cartofi prăjiți. După piesa Portugalia s-a realizat, în anul 2000, un film artistic.
Distribuția este compusă din actorii Alina Mangra, Remus Vlăsceanu, Gabriel Tudorin, Florin Beciu, Doru Zamfirescu, Cristian Alexandrescu, Iulia Antonie, Radu Constantinov și Olimpia Mălai.
Producția este realizată în parteneriat Centrul Cultural al Republicii Ungare din București.
În luna aprilie va avea loc un spectacol de gală în prezența autorului și a oficialităților ungare.
Motanul încălţat
Scenariu dramatic în versuri de Bogdan Tudor după povestea lui Charles Perrault
Întâmplări provinciale
două comedii într-un act:
Douăzeci de minute cu un înger
şi
O întâmplare cu un metrampaj
Telefonu', omleta şi televizoru'
Scenariu după basme populare româneşti şi o istorie poloneză
Premiera în cadrul FESTIVALULUI NAŢIONAL DE TEATRU 2006, la Teatrul Odeon
Cine spune povesti?
De obicei un pierde-vara, unul care nu stie sa faca nimic, un palavragiu. Omul serios, tace si face. Ba chiar se incrunta cand vremea se pierde cu prostii. Vremea trebuie umpluta cu actiuni, de pilda strangerea de bunuri. Chestia de neinteles este ca, dupa o vreme, moare. Moare si omul si palavragiul.
Insasi marea nascocire, democratia, se bazeaza pe o palavrageala fara capete. Altminteri cum sa tasneasca scanteia adevarului? Si adevarul ne e drag noua la fel de mult ca minciuna.
Despre ce mai povestesc oamenii astazi?
Despre mancare, calatorii, sanatate si depre ei insisi. Si nu se mai cheama povesti, se cheama fictiuni. Si nu-i mai zice palavrageala, ii zice comunicare. Drept e ca nu prea se mai povesteste. Se comenteaza.
Alexandru Dabija