Stiri Alin Olteanu
Alin Olteanu
Henric al IV-lea
Traducerea: Ion Frunzetti
Adaptarea literară: Luminiţa Răuţ
Lumini: Ioan Lazăr
Scenotehnica: Emil Banea
Asistenţi regie: Răzvana Cernat, Vladimir Anton
Asistent decor: Cristina Constantin
Asistent costume: Veronica Nicolae
Richard al III-lea se interzice
Light design: Ioan Lazăr
Procesare grafică: Tom Brânduş, Adrian Tăbăcaru
Asistent regie: Dana Iliescu
Irina Sârbu - pian
Gabriela Bokor - violoncel
Marius Hoghi - tubă
Georgian Lepădatu - clarinet
Paul Aniculăesei - corn
Matei Vişniec scrie - nedorind sa respecte intru totul adevarul istoric - un text construit dupa o logica onirica, chiar cosmaresca.
Surprinde secvente din ultima parte a vietii regizorului Vsevolod Emilievici Meyerhold, când acesta monteaza piesa lui Shakespeare, Richard al III-lea, într-un mod cu totul inedit. Meyerhold foloseste un limbaj teatral expresiv, recupereaza teatralitatea prin biomecanica, pledeaza pentru conventia scenica iar interpretul devine un element vizual în miscare.
Prin acest spectacol modern, prin care-si devanseaza epoca - ne sugeaza Visniec - Meyerhold a deranjat pe toata lumea: parintii regizorului, societatea reprezentata printr-o comisie care "analizeaza munca depusa de artist în slujba clasei muncitoare" si chiar pe Generalisimul Iosif Visarionovici Stalin, la ordinul caruia este arestat si ucis.
Prin nasterea simbolica a omului nou - un fals copil al falsei neveste a lui Meyerhold - se pune intrebarea: ce fel de descendenta poate asigura o generatie sacrificata, mutilata, de oameni carora li se neaga dreptul de a gandi cu propriul lor cap?
O privire retrospectiva, un trecut amintind de tiranii, care pe glob n-au fost inca abolite in totalitate, crampeie de viata surprinse cu har, un teatru innoitor a carui mostenire e la fel de vie chiar si in acest inceput de mileniu...