tehnica
Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti
Primul muzeu tehnic din Romania atestat documentar la 24.12.1884
In baza hotararii Biroului Senatului din data de 14.12.2000, rectorul a emis Decizia Nr. 42/52 privind infiintarea Comisiei pentru organizarea Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti.
Comisia Nationala a Muzeelor si Colectiilor din Ministerul Culturii si Cultelor, analizand documentatiile transmise de UPB, a avizat infiintarea Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti la data de 10.07.2001.
In luna septembrie 2001, s-a obtinut si avizul de specialitate al Muzeului Municipiului Bucuresti privind cladirile cu valoare de patrimoniu din incinta Polizu implicate in acest proiect prin care se arata ca sunt inscrise ca monumente de importanta nationala cladirile Scolii de Poduri si Sosele (corpurile A + B si F), ale Scolii de Arte si Meserii (corpurile L, T, O [partial], Cm, R, precum si corpurile M si N, urmand a fi declarat monument tehnic si corpul H Tunel Aerodinamic.
Prin Ordinul Ministerului Educatiei si Cercetarii Nr. 4825/24.10.2001 se aproba schimbarea destinatiei cladirilor corp M si N din incinta Polizu, din spatii de invatamant in spatii pentru Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti.
In luna ianuarie 2002 s-a incheiat cu S.C. Proiect Bucuresti S.A. un contract privind elaborarea documentatiei Amenajarea Muzeului Universitatii Politehnica din Bucuresti.
In perioada februarie-decembrie 2003, s-au reabilitat si amenajat pentru expunere 5 spatii din corpul M, avand o suprafata totala de 285 metri patrati, treptat constituindu-se atat fondul muzeal cat si structura de personal a Muzeului, care in luna decembrie 2003 numara 8 persoane.
Muzeul Universitatii Politehnica s-a deschis oficial pe data de 3 decembrie 2003, cu inalta participare a Domnului Presedinte al Romaniei Ion Iliescu. Festivitatea de deschidere a fost prilejuita si de comemorarea a 185 de ani de la primele cursuri de inginerie in limba romana tinute de Gheorghe Lazar, in Bucuresti, la Scoala de la Sf. Sava si a 135 de ani de la prima atestare documentara a existentei Bibliotecii Centrale a Scolii.
Patrimoniul Muzeului, prezentat in spatiile expozitionale sau aflator in depozit (in vederea reconditionarii sau in rezerva expozitionala), s-a constituit din donatii si prin transferuri din gestiunile catedrelor.
Dintre donatii mentionam pe cele facute de sau in memoria: Valerian L. Ciofu, Radu Chisleag, Sandu Marin, Doina Mihail, Ovidiu Muntean, Mihai Popescu, Cerchez Lidia-Cecilia, Neculai Paduraru, Stefan Paraschiv, Antonio Eleutherio Suena de Carma (Portugalia), Hagin Faust (Germania), Georgescu Maria, Mihaela Andrei si Anca Dobrescu, Carese Bogdan, Vasile Toadere, Ecaterina Manilici, Silviu Dragomir, Bucur Constantin, Constantin Anton Rohr.
Au transferat obiecte la Muzeu urmatoarele facultati, catedre, departamente si colegii:
Colegiul Universitar nr. 2, Departamentul de fizica,
Catedra de rezistenta materialelor,
Catedra de inginerie chimica,
Catedra de tehnologie chimica anorganica,
Departamentul de management,
Laboratorul de combustibili.
Departamentul de cultura fizica si sport,
Catedra de telecomunicatii,
Catedra de ingineria si managementul elaborarii metalelor,
Catedra de procesarea materialelor si ecometalurgie,
Catedra de masini si sisteme de productie,
Facultatea de transporturi,
Catedra de chimie organica,
Catedra de echipament termotehnic clasic si nuclear,
Catedra de telecomenzi feroviare,
Catedra de mecanica fina,
Facultatea de energetica,
Catedra de material rulant cale ferata,
Catedra de stiinta materialelor si metalurgie fizica,
Catedra de hidraulica,
Facultatea de electrotehnica,
Facultatea de inginerie aerospatiala,
Facultatea de automatica si calculatoare.
Expozitia actuala, prezentata cu ocazia deschiderii Muzeului, este alcatuita din aproximativ 5000 de exponate foarte valoroase pe care va invitam sa le vizionati in Muzeul Universitatii Politehnica din Bucuresti.
O istorie pe două roţi
Expoziţia “O Istorie pe două roţi” dedicată motocicletelor de epocă
Comunicat de Presă
BUCUREŞTI, 17 august 2009
Muzeul Naţional de Istorie a Romaniei şi Asociaţia Motocicliştilor din România, în colaborare cu Muzeul Tehnic “Ing. Dimitrie Leonida” şi Daytona Twins, organizează prima expoziţie de motociclete de epocă şi clasice din Bucureşti.
Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 20 august 2009, ora 15.00 la Muzeul Naţional de Istorie a României.
Tematica expoziţiei, care prilejuieşte inedita întâlnire a motocicletelor în spaţiul muzeului, o reprezintă vehiculele pe două roţi aflate în circulaţie pe străzile din România, până in anii ‘80.
Expoziţia prezintă publicului primele modele de motociclete de serie, civile şi de război din perioada antebelică, interbelică şi contemporană.
Publicul va putea admira mărci cunoscute produse în fostele ţările socialiste, precum IJ, MZ, CZ, Ural, Carpaţi, dar şi motociclete produse de firmele BMW, Puch, SACHS, Deutchs Industri, Triumph, din afara spaţiului socialist. Totodată, vizitatorii vor primi informaţii interesante din istoria şi evoluţia motociclismului în România.
Invitatul special la deschiderea expoziţiei, domnul Troia Tiberiu, este un fost motociclist de performanţă, multiplu campion, în perioada 1978-1999.
Expoziţia se adresează atât privirilor curioase ale trecătorului, publicului pasionat, cât şi cunoscătorilor în domeniu şi colecţionarilor pasionaţi.
Expoziţia va putea fi vizitată la Muzeul Naţional de Istorie a României, în perioada 20 august- 30 septembrie 2009.
Vă aşteptăm !
Parteneri media: Şapte Seri, Radio România Cultural, Monopoly TV, onlinegallery.ro, Euromedia, Prefectura Municipiului Bucureşti.
Sponsor: HP România – Group Transilvae.