Concert vocal-simfonic sub bagheta dirijorului David Crescenzi

Comunicat de presă
Vă invităm la concertul vocal-simfonic dirijat de David Crescenzi. Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” vor interpreta Messa di Gloria, de Giacomo Puccini, alături de soliştii Hector Lopez (tenor) şi Beniamin Pop (bas-bariton). Dirijorul Corului este Cornel Groza.
Din programul serii face parte şi ultima simfonie compusă de Haydn (în acelaşi timp şi ultima din ciclul celor 12 simfonii pe care compozitorul le-a dedicat oraşului Londra).
Concertul va avea loc vineri, 4 noiembrie 2016, începând cu ora 19, la Colegiul Academic.
Pianist, dirijor de orchestră și de cor, David Crescenzi a început să studieze la Conservatorul din Pesaro, specializându-se ulterior în dirijat orchestră, pian, muzică corală și dirijat coral. Timp de mai mulți ani a fost asistent și colaborator al lui Alessio Vlad și elevul lui Gustav Khunn, la care a frecventat, între anii 1993 si 1996, Cursurile de perfecționare „Pomeriggi musicali” din Milano. Datorită activității sale pe parcursul a două decenii, s-a consacrat mai întâi ca pianist acompaniator și asistent dirijor în diferite teatre și festivaluri lirice, atât în Italia, cât și în străinătate, iar actualmente ca dirijor de orchestră și maestru de cor.
Printre realizările sale cele mai semnificative amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, în calitate de director artistic, între anii 1998 și 2003, unde a dirijat Bărbierul din Sevilla, Contract de căsătorie, Domnul Bruschino de Gioachino Rossini, Elixirul dragostei de Gaetano Donizetti, Tosca de Giacomo Puccini, Bal mascat, Aida și Rigoletto de Giuseppe Verdi. Între anii 1999 și 2001, a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar în stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul directorului muzical de la Teatrul „San Carlo” din Napoli. La Doha, Qatar, a dirijat în anul 2002 opera Aida, în anul 2003 Ibn Sina de Michil Borstlap şi în anul 2005 Aspire de David Krane, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice Asiatice.
Hector Lopez şi-a început cariera muzicală la Conservatorul din Mexico City, unde a studiat violoncelul (cu Sona Poshotian), saxofonul (Joel David Katz) şi arta cântului (Francisco Araiza, Irma Gonzalez). Mulţumită unei burse primite din partea Societăţii Internaţionale a Valorilor Artei Mexicane, Hector Lopez s a bucurat de îndrumarea unor muzicieni ca Renata Scotto, Enrique Patrón, Teresa Rodriguez, Nico Castel, Denise Massé, Joan Dornemann.
În 2003, a câştigat Concursul Naţional „Carlo Morelli”, fiind recompensat ulterior cu o bursă de studii care i-a dat şansa să colaboreze cu Portland Opera Performance Studio şi cu personalităţi ca Tito Capobianco, Justino Diaz, Shirley Verret, Daniel Orlando sau David Lofton.
În 2004, Ludovic Spiess l-a invitat pe Hector Lopez să colaboreze cu Opera Naţională din Bucureşti, tenorul fiind de atunci membru al ansamblului instituţiei. De atunci, a lucrat cu artişti ca Viorica Cortez, Ludovic Spiess, Cornel Stavru, Ion Piso, Ionel Pantea, Eduard Tumagian, Nelly Miricioiu, Kaludi Kaludov sau Sorina Munteanu.
Beniamin Pop s-a născut la Bistrița, în 1991. Începând cu clasele primare a studiat pianul, iar mai târziu, în liceu, a început să studieze canto clasic. Premiile obținute în timpul liceului l-au încurajat sa dea admitere la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”, pe care a absolvit-o în anul 2014 la clasa conf. univ. Marius Vlad Budoiu. În prezent este masterand la aceeași instituţie.
Pe parcursul studenției a obținut premii la Concursul Național de Lied de la Brașov și la Concursul „Ionel Perlea” din Slobozia.
În anul 2012, devine artist liric al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”, iar din 2014 este angajat la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, unde susţine numeroase spectacole ca solist. Începând cu stagiunea 2016-2017, Beniamin Pop activează ca solist al studioului de operă din cadrul Deutsche Oper am Rhein din Düsseldorf.
Cornel Groza (n. 1950) şi-a început pregătirea muzicală la Liceul de Muzică din Cluj-Napoca. Apoi, a studiat pedagogia muzicală la Academia de Muzică din oraşul nostru. În 1970, a devenit membru al corului de cameră Cappella Transylvanica din Cluj, care, sub conducerea maestrului Dorin Pop a devenit un „centru” coral de marcă. Această experienţă a fost decisivă în alegerea lui Cornel Groza, aceea de a urma cariera de dirijat. În 1972, devine membru fondator al Corului Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Din 1978, Cornel Groza predă dirijat la Academia de Muzică „Gh. Dima”, iar în 1986, devine dirijorul permanent al Corului Filarmonicii clujene.
Prin tehnica sa dirijorală excelentă, cunoaşterea completă şi stăpânirea cântului coral, prin simţul fin al sonorităţii, Cornel Groza aduce un impuls vital succesului permanent al Corului Filarmonicii din Cluj-Napoca.
Vineri, 4 noiembrie, ora 19, Abonament 5
Colegiul Academic
Concert vocal-simfonic
Corul şi Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
David Crescenzi dirijor
Hector Lopez tenor
Beniamin Pop bas-bariton
Cornel Groza dirijorul corului
Joseph Haydn
Simfonia nr. 104 în Re major, Hob. I: 104
Giacomo Puccini
Messa di Gloria
PREŢUL BILETELOR
Vă reamintim că preţurile biletelor şi abonamentelor la Filarmonica „Transilvania” s-au modificat începând cu această stagiune. Preţurile sunt următoarele: 25 lei – 13 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari) pentru concertele incluse în abonament; 40 lei – 20 lei reducere (elevi, studenţi şi pensionari), pentru concertele extraordinare, iar abonamentele ajung la 400 lei, respectiv 200 lei cu reducere.
25 lei preţ întreg / concert
13 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Biletele se pot cumpăra online de pe biletmaster.ro şi de la agenţia de bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
Atenţie: În ziua concertului, agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!