Concert Simfonic sub bagheta dirijorului Noam Zur

Filarmonica de Stat „Transilvania” vă invită vineri, 6 mai 2016, la concertul simfonic dirijat de Noam Zur. Pe scena Colegiului Academic va urca şi solistul Matei Varga (pian), care va interpreta concertul nr. 1 pentru pian, de Brahms. Din programul serii face parte şi Simfonia Renana de Schumann.
Născut în 1981, Noam Zur s-a remarcat ca unul dintre cei mai talentaţi tineri dirijori ai Israelului. A studiat la Academia de Muzică din Tel Aviv şi a participat la cursuri de măiestrie, la seminarii susţinute de dirijori şi profesori ca Zubin Mehta, Jorma Panula, Ilya Musin şi Neeme Järvi, iar din 2003 a participat la forumul de dirijat organizat de Deutscher Musikrat din Germania.
În 2006, Pierre Boulez l-a ales drept asistentul său şi, în egală măsură, consultantul şi dirijorul Festivalului din Lucerna. Tânărul dirijor a colaborat astfel cu Boulez pentru a pune în scenă lucrări contemporane de Béla Bartók, György Ligeti, György Kurtág, Hans Werner Henze, Karlheinz Stockhausen, dar şi lucrări special compuse pentru acest festival.
Între anii 2005 şi 2007, Noam Zur a fost dirijor permanent şi director muzical la Orchestra Filarmonicii şi Operei din Heidelberg. Între 2008-2010, a fost dirijor principal la Teatrul Aalto din Essen, unde a susţinut nenumărate producţii, atât de opere baroce, clasice şi romantice, cât şi de opere contemporane
Pe lângă intensa activitate în această arie, Noam Zur a dirijat, printre altele, Orchestra Filarmonicii din Israel, Orchestra Radio din Ierusalim, Orchestra de Cameră din Israel, Kammerphilharmonie Frankfurt, Filarmonica din Belgrad, Opera din Israel, Operele Naţionale din Iaşi şi Bucureşti, Israel Camerata, Thüringer Symphoniker, Netania-Kibbutz Chamber Orchestra, Musikcollegium Winterthur sau Wiener Volksoper. Tânărul dirijor cultivă o relaţie specială cu Orchestra Filarmonicii din Johannesburg, unde este invitat constant, de la debutul său din anul 2004.
În cadrul stagiunii 2013/2014, Noam Zur a debutat la pupitrul WDR Rundfunkorchester, Philharmonie Südwestafalen (Germania), al Orchestrei Simfonice şi Filarmonicii din Pilsen (Cehia), al Orchestrei Simfonice din Dubrovnik şi al Filarmonicii „Arthur Rubinstein” din Łódź. Printre cele mai importante concerte din această stagiune, se numără debuturile cu WDR Rundfunkorchester (Köln), Louisville Orchestra (Kentucky) şi Orchestra de Cameră din Bari. În aprilie 2015, a debutat la Opera de Stat din Gdansk, iar în mai, la pupitrul Württembergisches Kammerorchester Heilbronn. În aceeaşi stagiune, 2014/2015, dirijorul şi-a extins activitatea în America Centrală şi America de Sud: a fost invitat pentru o serie de cursuri la Universitatea UNCUYO din Mendoza şi la Universitatea Naţională de Arte din Buenos Aires. A fost invitat, de asemenea, la pupitrul Orchestrei din Xalapa (Mexic).
Până în anul 2015 Noam Zur a fost dirijorul principal al Kammerphilharmonie Frankfurt, iar din iulie 2015 a devenit directorul artistic al Festivalului de Operă „Tino Pattieri” din Dubrovnik.
Desemnat „Cel mai bun pianist român din generaţia tânără” de ziarul oficial al Festivalului „Enescu” (2013), Matei Varga continuă tradiţia pianistică stabilită de nume ca Dinu Lipatti, Clara Haskil, Mindru Katz şi Radu Lupu. Pianistul a fost aclamat la superlativ de critica de specialitate din întreaga lume, care a apreciat arta sa interpretativă drept „magică” (Süddeutsche Zeitung, 2009), „colorată, vivace şi antrenantă” (Le Diapason, 2012), „luminoasă” (ConcertoNet, 2011) şi „spectaculoasă” (Adevărul, 2013).
„Un muzician care poate conferi semnificaţie chiar şi celei mai simple linii melodice” (Fanfare, 2012), Matei Varga abordează, în egală măsură, lucrări de repertoriu pianistic şi piese scrise de cei mai importanţi compozitori contemporani, mărturie stând, de pildă, interpretarea în premieră europeană a celui de-al doilea Concert pentru pian de Michael Hersch, etichetat ca fiind „înnebunitor de dificil”.
Laureat al unor importante competiţii de profil, ca „Maria Canals” şi „George Enescu”, Matei Varga a cântat în cele mai faimoase săli de concerte din lume, ca Alice Tully şi Carnegie (New York), Konzerthaus (Berlin), Auditorium du Louvre, Salle Gaveau şi Salle Cortot (Paris), Teatrul Dramatic Regal (Stockholm), Palau de la Música (Barcelona), Sala Casals (Tokio), Rebecca Crown Auditorium (Ierusalim), Ateneul Român şi Sala Radio (Bucureşti). În 2008, a câştigat bursa de carieră Salon de Virtuosi.
Printre cele mai importante activităţi ale pianistului în această stagiune, se numără concertele din SUA, Asia (în compania violonistului Gregory Harrington) şi Europa, precum şi lansarea a două compact discuri: un album cu lucrări pentru violoncel şi pian, cu Laura Metcalf (la casa de discuri Sono Luminus) şi un recital solo (Sheva Collection).
Matei Varga a absolvit Universitatea de Muzică din Bucureşti, unde a lucrat cu Ana Pitiş, Ioana Minei şi Sandu Sandrin, şi Mannes College of Music, unde a beneficiat de îndrumarea Pavlinei Dokovska. Este artist invitat şi profesor la International Keyboard Institute and Festival din New York şi la Festivalul de Pian din aceeaşi metropolă americană.
Vineri, 6 mai 2016, ora 19, Abonament 26
Colegiul Academic
Concert Simfonic
Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”
Noam Zur Dirijor
Matei Varga Pian
Johannes Brahms
Concertul nr. 1 pentru pian, în re minor, op. 15
Robert Schumann
Simfonia nr. 3 în Mi bemol major, op. 97, Renana
Eveniment realizat cu sprijinul Ambasadei Israelului la Bucureşti
BILETE
Biletele la concertele Filarmonicii de Stat „Transilvania” se pot achiziţiona online, de pe biletmaster.ro.
Biletele se pot cumpăra şi de la Agenţia de Bilete a Filarmonicii (Piaţa Lucian Blaga nr. 1-3, la parter în incinta Casei de Cultură a Studenţilor, Tel. 0264 43 00 60) conform programului: Luni & Miercuri 10 – 14, Marţi & Joi 12 – 18 şi Vineri 10 – 14 sau cu o oră înainte de concert, direct de la locaţia acestuia.
20 lei preţ întreg / concert
10 lei preţ redus (elevi, studenţi şi pensionari) / concert
Atenţie: În ziua concertului, Agenţia de bilete este deschisă în intervalul 10-14!