Stiri Ştefan Ignat
Ştefan Ignat
Trubadurul
Comunicat de presă - 6.04.2009
„TRUBADURUL” CU INVITAŢI SPECIALI, PE SCENA OPEREI NAŢIONALE BUCUREŞTI
Celebra lucrare semnată de Giuseppe Verdi, „Il Trovatore” („Trubadurul”), va putea fi ascultată joi, 9 aprilie (ora 18.30), pe scena Operei Naţionale Bucureşti (ONB), în interpretarea a doi invitaţi speciali: mezzosoprana ANDRADA NAŞ (Azucena) şi tenorul MARIUS VLAD BUDOIU (Manrico).
Alături de aceştia îşi vor da concursul soliştii ONB Ştefan Ignat, Mariana Colpoş, Mihnea Lamatic, Sidonia Nica, Liviu Indricău, Constantin Negru, Adrian Ionescu. Vor evolua, de asemenea, orchestra şi corul ONB, pregătit de maestrul Stelian Olariu. Povestea intrigilor ţesute între viteazul trubadur Manrico, iubita sa, Leonora, contele de Luna şi Azucena, în viziunea modernă a regizorului Alexander Hausvater, va prinde viaţă sub bagheta dirijorului Tiberiu Soare.
ANDRADA NAŞ a absolvit în 1998 Academia de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, beneficiind şi de o bursă de studii la Graz (Austria), unde a studiat cu Renate Behle (1996–1998).
Deţine un repertoriu de soprană, din care a interpretat: Musetta din „La Boheme” de Giacomo Puccini (1998 – Opera din Braşov), Elektra din „Idomeneo” de Wolfgang Amadeus Mozart (1998 – Festivalul „Mozart” de la Cluj-Napoca şi 1999 – Budapesta, operă în concert), Donna Elvira din „Don Giovanni” şi Contesa din „Le Nozze di Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart (1998–2000 – Opera din Braşov). Din repertoriul său mai fac parte şi rolurile Leonora din „Il Trovatore” şi Eboli din „Don Carlos” de Giuseppe Verdi, Santuzza din „Cavalleria rusticana” de Pietro Mascagni.
În prezent, Andrada Naş abordează repertoriul de mezzosoprană, în cadrul căruia se vor regăsi personaje verdiene precum Azucena din „Il Trovatore”, Amneris din „Aida” şi Ulrica din „Un Ballo in Maschera”.
Tenorul MARIUS VLAD BUDOIU s-a născut în Cluj-Napoca, desăvârşindu-şi studiile la Academia de Muzică din oraşul natal. După încheierea studiilor a lucrat o vreme ca solist la Opera Română din Cluj, după care a preferat să abordeze latura pedagogică a cântului, la Academia de Muzică din Cluj, şi să colaboreze, ca invitat, cu diverse teatre lirice.
A debutat ca solist la 21 de ani, în Simfonia a IX-a de Beethoven, la Filarmonica din Târgu Mureş, apoi la 22 de ani a abordat repertoriul de operă, interpretând rolul Lenski din „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovki, la Opera Maghiară din Cluj.
Primele roluri la Opera din Cluj au fost Rodolfo din „La Boheme” (Giacomo Puccini) şi Alfredo din „La Traviata” (Verdi). Apoi au urmat roluri mozartiene: Don Ottavio din „Don Giovanni” , Tamino din „Die Zauberflöte” şi Idomeneo din opera omonimă.
Marius Vlad Budoiu a fost invitat să cânte în Anglia, Franţa, Spania, Italia, Germania, Belgia, Olanda, Austria, Ungaria, Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia şi Japonia.
Repertoriul în care tenorul Marius Vlad Budoiu s-a lansat în ultimii ani şi în care publicul român a avut mai puţin ocazia să-l asculte este repertoriul spinto-dramatic. Astfel, el interpretează cu succes rolul Otello din „Otello” (Giuseppe Verdi), Calaf din „Turandot” (Giacomo Puccini) sau Samson din „Samson şi Dalila” (Camille Saint-Saëns).