Stiri Emil Pavelescu
Emil Pavelescu
Paştele cu Pavelescu
8 –30 aprilie 2009
Retrospectiva Emil Pavelescu - triplu laureat al expoziţiilor internaţionale de pictură
"Emil Pavelescu este un miracol. De la sfarsitul unui mileniu si inceputul altuia. Un titan al picturii naive. Al operei narative. O simfonie de culori. Si o incredibila diversitate tematica.
Este atat de imaginativ ca percepe si intelege, prin intuitia sa nativa, lumea in care traieste.
O vede cu scrupulozitate. Dar si cu detasare si umor. Nu este o intamplare ca Pavelescu are lucrari in cele mai importante colectii din Romania si din lume.
Este atat de prezent si, in acelasi timp, atat de statornic in arta plastica romaneasca, incat este limpede ca va dainui."
(Sorin Rosca Stanescu)
* * *
"Emil Pavelescu a inceput sa picteze la treizeci de ani. E sofer pe masini de interventie la retele de inalta tensiune, lucreaza in schimburi si, dupa cum cere momentul, are trei copii marisori. Un om, prin urmare, cu un rost bine lamurit. O bunica, femeie fara scoala dar cu respect sfant pentru tot lucrul scolii, l-a dus candva prin muzee. In Giulesti, unde a invatat cateva clase elementare, a trait viata familiilor cu multi copii, o viata nu prea usoara, dar nici prea trista, cu reguli si libertati ciudate, cu solutii uneori comice la problemele zilei, cu o adolescenta grabita si incarcata de responsabilitati.
Pictura, cand apare, e o solutie pentru timpul liber, o distractie pentru copii si sotie, o ocupatie care-i face placere. Intr-un an invata cat altii in zece, fiindca e foarte dotat.
........................
Cu un profesor bun, Pavelescu ar sti in cativa ani sa faca pictura de profesionist. Ii vor lipsi totusi cateva trepte, va fi constient de absenta lor. Daca acum incearca satisfactia frenetica a unui descoperitor de mosii bogate, atunci va sti ca nu are toate mijloacele sa-i culeaga rodul. Ce-i pierdut ramane pentru totdeauna pierdut.
Atunci ce trebuie sa faca Pavelescu? Ce trebuie sa faca artistul amator care afla tarziu flacara unei arte? Exista un raspuns si el da cheia artei naive: sa picteze fara nici o grija, sa lucreze cum ii place.
........
Ceea ce in opera unui artist cu studii e gafa, la naiv poate sa fie farmec.
Va mai amintiti de Zorba Grecul? "Ce catastrofa", se lamenteaza prietenul sau.
"Da, zice Zorba, dar ce frumoasa catastrofa!"
Naivul cu talent mare de la natura e capabil sa transforme nesansa unei formatii incomplete in virtute. Emil Pavelescu are umor. Asta inseamna ca, orice ar face, nu poate sa scape de umor. Tema cea mai grava e minata de o unda de veselie, chiar si natura moarta devine, pe cartoanele sale, o constructie bizara, care te uimeste si te incanta, cum te incanta uneori chipul cuiva si nu stii de ce.
(Tudor Octavian, Un om cu simtul umorului)
* * *
"Atributul "naiv" al artei lui Emil Pavelescu i-a permis acestuia sa se sustraga politicii de teroare a regimului.
In 1975, participa la prima expozitie internationala din cariera sa. Pentru a ajunge la Paris, una din cele trei lucrari ale sale, avand ca subiect Cortina de fier, trebuia sa capete avizul celor de la Patrimoniu.
Abia dupa ce obtine stampila comisiei, Emil Pavelescu termina tabloul adaugand in prim-plan un car tras de un bou cu cap de om si condus de un om cu cap de bou, aluzie clara la situatia din Romania acelor vremuri.
In 1980, Emil Pavelescu ii scrie lui Jacques Chirac, raspunzand unei invitatii personale:
"Dat fiind ca sunt angajat si am dreptul la un singur concediu pe an, imi este imposibil sa particip la expozitia de care imi vorbiti, pentru ca mi-am epuizat concediul pe anul in curs."
Prezenta artistului in strainatate este insa intretinuta de aparitia lucrarilor sale in numeroase colectii, muzee, cataloage, albume si enciclopedii, care alaturi de premiile obtinute, il consacra pe Emil Pavelescu in categoria universala a naivilor fara frontiere."
(Cornel Radu Constantinescu)
Emil Pavelescu a fost distins la Trebnje, in Iugoslavia, cu "Placheta de aur" (Zlatna plaketa) a celei de-a XI-a Tabere a artistilor autodidacti.
Figureaza in L'album mondial de la peinture naive - Editura Hervas, figurand printre cei 100 maestri ai picturii naive mondiale.
Fragmentele prezentate fac parte din albumul "Emil Pavelescu, pictor de simboluri traditionale" aparut la Editura Nemira, 2009 - cu sprijinul Domnului Sorin Rosca Stanescu.