Stiri Alex Găvan
Alex Găvan
Alex Găvan şi Sergiu Matei - Zeiţa de Turcuoaz
Kathmandu, Nepal, 12 octombrie 2006
15 ore in zona mortii: alpinistul Alex Gavan urca fara oxigen Zeita de Turcuoaz in Himalaya si se intoarce in "siguranta" Tabarei de Baza, intr-o alta "zona a mortii", in care tibetani sunt impuscati cu sange rece. Cameramanul Sergiu Matei salveaza un tibetan de teroarea chineza.
Pe 2 octombrie 2006, ora 2,30 p.m., ora Romaniei, dupa aproape o luna dedicata procesului de seductie (aclimatizare si stabilire a taberelor superioare), alpinistul roman Alex Gavan reuseste in sfarsit sa intre in gratiile Zeitei de Turcoaz.
Cameramanul Sergiu Matei, coechipierul lui Alex a trebuit sa renunte la ascensiune cand, in perioada de aclimatizare, a dezvoltat un edem pulmonar la altitudinea de 6.800 m, boala in urma careia orice ascensiune ulterioara poate cauza moartea.
Dupa 15 ore petrecute in "zona mortii", zona situata la peste 7.500 m in care corpul uman nu se mai poate aclimatiza si incepe usor sa moara, Alex atinge fara a folosi oxigen suplimentar sau serpasi varful Cho Oyu, pe Ruta Crestei Nord-Vestice.
Ascensiunea finala s-a facut direct din Tabara 2 de la 7.200 m, Alex alegand sa "sara" stabilirea a inca unei "tabere" la altitudinea de 7.500 m pentru a petrece cat mai putin timp in aerul rarefiat.
"Stii ca ai ajuns cu adevarat pe varf in momentul in care vezi Everestul de cealalta parte. Cho Oyu are un platou somital imens si orice alt punct al lui nu este considerat varful adevarat. Lipsa de oxigen si oboseala m-au facut sa adorm de doua ori in regiunea varfului, lucru extrem de periculos la altitudinea respectiva.
Am atins varful la asfintit, destul de tarziu pentru un optmiar, pe un vant puternic. De cealalta parte, Everest, Lhotse, Nuptse si Pumori ofereau un spectacol coplesitor, o priveliste pe care mi-am dorit-o de foarte foarte multa vreme.
Am fost surprins sa vad ca 95% dintre alpinisti urca Cho Oyu folosind oxigen suplimentar si serpasi. Din punctul meu de vedere nu este o atitudine etica fata de munte, plus ca provocarea nu mai este la fel de mare. Sa urci muntii din exterior inseamna de fapt sa urci muntii din interiorul tau, care sunt cu mult mai inalti si mai greu de urcat. Tot ce poti sa speri este ca fiecare ascensiune te ajuta sa "cuceresti" un varf in interiorul tau... sa crezi ca ai cucerit Cho Oyu ar fi o mare vanitate...
Bucuria urcarii varfului mi-a fost insa umbrita in momentul in care m-am intors in Tabara de Baza Avansata si am aflat toata povestea impuscarii tibetanilor de catre politia chineza. Este condamnabil si regretabil ca o tara care organizeaza jocurile olimpice in 2008 isi masacreaza cetatenii."
(ALEX GAVAN)
La 24 de ani, Alex este cel mai tanar alpinist roman care a reusit ascensiunea unui varf de 8.000 de metri si face parte dintre cei cativa romani care au urcat un optmiar fara a folosi oxigen suplimentar. In cadrul proiectului CloudClimbing, Alex a mai organizat expeditii in muntii Alpi si Tien Shan din Asia Centrala.
In tot acest timp, in Tabara de Baza Avansata, Sergiu Matei a fost martorul unei tragedii care - se pare - nu este ceva iesit din comun in China anului 2006.
Din grupul de aproximativ 80 de tibetani care incercau sa treaca prin trecatoarea NangpaLa in Nepal si de acolo la Dharamsala in India intr-un pelerinaj la Dalai Lama, 8 dintre ei au fost omorati cu sange rece si apoi ingropati pe ghetar de catre politia chineza in vazul a zeci de alpinisti aflati de fata. Pentru 12 ore, de dimineata pana seara, Sergiu a reusit sa ascunda de politia chineza, cu riscul propriei vieti, in toaleta si apoi in cortul bucatariei, un refugiat Tibetan care s-a recomandat drept fratele bucatarului lui Dalai Lama.
"Pentru mine a fost de 8 ori 8.201 m Cho Oyu si daca ar fi sa aleg intre vieti de tibetani si varfuri urcate in Himalaya as alege sa fie vieti de tibetani...si a noua oara, a fost o viata si o libertate de om pe care am reusit sa o ajut sa ajunga la ceea ce isi dorea. Asta cred ca este varful meu in aceasta expeditie".
(SERGIU MATEI)
Relatarea pe larg a zilei varfului de catre Alex, impreuna cu fotografii si imagini video de pe varf, precum povestea incidentului tibetan asa cum a fost ea vazuta si filmata de Sergiu pot fi gasite pe site-ul proiectului CloudClimbing la adresa www.cloudclimbing.ro.
Alex si Sergiu revin in tara pe data de 13 octombrie, ora 10,05, pe Aeroportul Henri Coanda.
Proiectul a fost sustinut de companiile GlaxoSmithKline, ALRO, HP, Romsuintest, VENDIO, TotalSoft, Zitec si DigitalMediaPhoto.
Zeita de Turcuaoz, Cho Oyu in tibetana, 8201m, la granita nepalo-tibetana, din muntii Himalaya este al saselea munte din lume.
Prima ascensiune s-a facut pe Ruta Crestei Nord-Vestice de catre o echipa austriaca condusa de H. Tichy pe 19 octombrie 1954.
Alaturi de alti 13 munti de peste 8000 de metri, Cho Oyu face parte din clubul select al celor paisprezece "optmiari" ai lumii.
Toate aceste varfuri se afla in muntii Himalaya si Karakorum din Asia Centrala.