Alexandru Ghilduş. Dinspre sticlă înspre sculptură
10 – 20 septembrie 2007
Artistul revine, cu o expozitie personala de sculptura in sticla, dupa sase ani, perioada in care a participat la numeroase expozitii si evenimente artistice din tara si strainatate.
Expozitia de fata prezinta lucrari din sticla optica si cristal care au ca tema principala transparenta. Daca la expozitia din 2001 tema luminii era dominanta, in aceasta expozitie lumina participa la crearea unor forme, a unor goluri, plinuri si spatii de trecere. Lumina compune si descompune ansamblurile in functie de directia din care vine si de pozitia privitorului, contribuind la obtinerea efectelor de transparenta graduata.
Se poate afirma ca fiecare lucrare, vazuta din unghiuri diferite, poate primi interpretari in functie de gradul de transparenta si de “umbra“ pe care lumina o poarta pe lucrari, in interiorul lor si in spatiul proxim.
Unele dintre lucrari comunica in mod direct intre ele, alcatuind ansambluri numite de autor “La umbra transparentei”, “Visul sticlei care se doreste pasare”, “Dinspre scris inspre mesaj” sau “Cuibul pasarii sfera”.
In compozitii apar si materiale calde alaturi de sticla prelucrata impecabil. Lemnul de stejar, prelucrat dar nu finisat la nivelul sticlei optice polisate, nu este un simplu soclu, ci o componenta care participa la transmiterea mesajului plastic.
Tema pasarii este si de aceasta data prezenta in expozitie. Nu doar cu lucrari caracterizate prin slefuirea perfecta a sticlei optice, ci si cu constructii avand zone create din fragmente de cristal aspre, taioase. Aceste lucrari sugereaza truda, efortul materiei de a se inalta in zbor sub forma de pasare. Materialul cristal, utilizat in crearea unor lucrari de mari dimensiuni, reface, prin recompunere, imaginea materialului initial din care acesta s-a nascut, prin interventia luminii, a umbrelor si a transparentei, creand, in felul acesta, alte forme si propunand alte imagini si trairi.
Formele, in majoritate, evolueaza vertical. Dar si atunci cand au rolul de suport pentru o alta componenta din sticla optica polisata, raman la fel de prezente si de importante.
CINE ESTE ALEXANDRU GHILDUS
-
Conferentiar dr. la Universitatea Nationala de Arta din Bucuresti, Alexandru Ghildus este decanul Facultatii de Arte Decorative si Design si Presedintele Societatii Designerilor Profesionisti din Romania.
-
Este membru ICSID (International Council Societies of Industrial Design) si expert international.
-
A fost invitat sa participe in jurii de specialitate din tara si strainatate.
-
A fost membru in juriul Design Center Stutgartt in 2005 si in juriul Design Prize Braun in 2005.
-
A participat la simpozioane de arta si design si la expozitii colective in tara si in strainatate.
-
Este organizator de evenimente culturale in cadrul programului sustinut impreuna cu hotelul Hilton Athenee Palace (Hilton Art Club) si in programul Casei de Licitatie Monavissa, unde, anul acesta, a fost introdusa cu succes licitatia lucrarilor de arta contemporana.
-
Designer de profesie, Alexandru Ghildus a realizat design pentru aparatura optico-mecanica, mobilier, design pentru spatii ambientale si graphic design. Detine brevete de inventie si brevete pentru protectia designului. A realizat programe grafice pentru mijloacele de transport in comun (RATB) in 1993, trofee pentru evenimente din Romania si din strainatate s.a. In anul 2004 a realizat designul ambiental si grafica pentru Muzeul National Filatelic.
-
Are lucrari de sculptura in sticla in diverse colectii particulare din intrega lume si in spatii publice. Cele mai cunoscurte realizari sunt lucrarile din sediul central BRD - Groupe Societee Generale din Bucuresti, hotel Howard Johnson - restaurant Avalone, Hotel Crown Plaza, Banca RABO, filialele Groesbeek si Tubbergen din Olanda. El este si autorul Memorialului Renasterii - Ansamblu Monumental dedicat cinstirii memoriei Eroilor si Revolutiei Romane din 1989.
-
A obtinut premii si distinctii, cele mai recente aprecieri fiind Premiul Publicului acordat la Expozitia Internationala de Sculptura in Sticla de la Horn, Olanda, 2005, si Distinctia “Cavaler al Ordinului Stelei Solidaritatii Italiene” conferita de Presedintele Italiei, domnul Azeglio Ciampi, in anul 2005.