Stiri Ion Tugearu
Ion Tugearu
Ion Tugearu
Ion Tugearu si-a facut studiile de balet cu maestra Floria Capsali (eleva lui Nicolas Legat si a lui Enrico Cochetti) si cu maestrul Mitita Dumitrescu (elevul lui Anton Romanovski si al Verei Caralli). Si-a luat bacalaureatul la Liceul "Mihai Viteazul" din Bucuresti si, in paralel, a absolvit Liceul de coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti. A facut parte si din prima promotie care a absolvit cursuri universitare de dans, de doi ani, pentru coregrafi - initiate de Ministerul Culturii, in 1975.
Ion Tugearu a fost angajat la Opera din Timisoara in 1956, apoi la Teatrul Liric din Constanta in 1957, iar din 1965 la Opera Nationala din Bucuresti, unde a devenit prim solist si din 1977 a montat aici numeroase spectacole de balet, in acelasi timp, din 1976, fiind si profesor la Scoala de coregrafie din Bucuresti.
Intre 1990 si 1992, Ion Tugearu a fost directorul artistic si coregraful companiei "Orion Balet Bucuresti", prima companie de stat, de dans contemporan, infiintata in Romania.
Intre 1 aprilie 1992 si 31 septembrie 1993, Ion Tugearu a fost directorul si coregraful principal al baletului Operei Romane din Bucuresti, unde a revenit in 1996 in calitate de coregraf.
Ion Tugearu a dansat, atat in tara, cat si in strainatate, numeroase roluri precum: Evgheni din Calaretul de arama de Glier, Don Jose din Carmen de Bizet - Scedrin (rol cu care a obtinut un mare succes la Moscova, in 1984), Franz din Coppelia de Delibe, Bufonul si Rotbalt din Lacul lebedelor de Ceaikovski, Quasimodo si parintele Frolo din Esmeralda de Pugni - Glier - Vasilenko, Basil din Don Quijote de Mincus, Mandarinul din Mandarinul miraculos de Bartok, Mercutio din Romeo si Julieta de Prokofiev, Vulpasin din Domnisoara Nastasia de Trailescu si rolurile principale masculine din Petruska, din Sarbatoarea primaverii si Pasarea de foc de Stravinski, din Bolero de Ravel, din Simfonia neterminata de Schubert, din Simfonia fantastica de Berlioz, din Spargatorul de nuci de Ceaikovski, din Nunta in Carpati de Paul Constantinescu.
Ion Tugearu a facut numeroase turnee in Europa, America si Africa, cu Baletul Operei Romane din Bucuresti, cu Teatrul de balet "Oleg Danovski" din Constanta, cat si cu companiile de balet "Jeunesse Musicale de France" si "Grand Ballet Classique de France". A avut, de asemenea, angajamente ca prim balerin la München, unde a interpretat rolurile principale din Pulcinella de Stravinski, Bolero de Ravel si Atress de Xenakis (1972-1974); la Bordeaux, unde a interpretat rolul principal din Sebastian de Menotti (1975) si la Bari, unde a dansat in Pigmalion si Galatea.
In calitate de coregraf, Ion Tugearu a pus in scena:
I. La Opera Nationala din Bucuresti
1977 Claunii (muzica L. Von Beethoven); Imblanzirea scorpiei - duet (muzica de Bernstein); El, ea, noi (muzica de Schönberg, Weber, Xenakis, Beethoven).
1978 Pas de Quatre (muzica de Pugni); Festivalul florilor (muzica de Helsted); Dupa-amiaza unui faun (muzica de Debussy); Proverbe romanesti - Caciula (muzica de Gh. Zamfir)
1979 Spectacolul Izvoare si radacini, cuprinzand: Trei plus trei (muzica de A. Vieru si M. Moldovan, L. Glodeanu), Coasa si foarfeca (muzica de K. Stolze), Floarea soarelui (muzica de G. Enescu), Gura lumii (muzica de G. Enescu si Th. Rogalski), Ritmuri interioare (muzica de G. Enescu, N. Brindusi, Th. Grigoriu, Gh. Zamfir)
1981 La piata (muzica de M. Jora)
1983 Seara spaniola de balet cuprinzand:
- prima parte - Lectia de dans: 1. Dansuri populare spaniole; 2. Dansuri clasice spaniole (muzica de Bizet si De Falla);
- partea a doua - Nunta insangerata, dupa piesa lui Federico García Lorca (muzica de De Falla, Albeniz, Joaquin Rodrigo, Pablo de Sarasate, Joaquin Turina, Loregla si A. Vivas, precum si folclor spaniol).
1985 Bufonul (muzica de Prokofiev)
1988 Imblanzirea scorpiei dupa William Shakespeare, (muzica de Robert Jones, William Byrd, Antony Halborn, Thomas Arne, Edward Elgar, Frederik Delius, Ralph Williams Vaughan, Arthur Blise, Michael Walton, Benjamin Britten si din anonimi englezi). Turneu in 1993 in Austria si Germania.
1989 Recital extraordinar Ion Tugearu, cuprinzand: Richard al III-lea (muzica de G. Mahler); Gand pentru García Lorca (muzica de M.Ravel); Vocea umana dupa o idee de Jean Cocteau (muzica de Michel Colombier); Horia dupa un poem de Aron Cotrus (muzica de D. Sostakovici); Don Quijote (muzica de R. Strauss); Repetitie (muzica de Astor Piazzolla)
1993 in cadrul spectacolului Povestiri vieneze: Simfonia neterminata de F. Schubert; Straussiana de J. Strauss
1993 seara Ceaikovski, cuprinzand: Serenada pentru coarde; Manfred
1996 baletul pentru opera Aida de G. Verdi
1997 Valsuri vieneze - turneu Franta; baletul din opera Traviata de G. Verdi
1998 Anna Karenina dupa romanul lui Lev Tolstoi (muzica colaj din simfonii, uverturi simfonice si piese camerale de Piotr Ilici Ceaikovski). Turneu in Germania in 1998.
1999 Notre-Dame de Paris, dupa romanul lui Victor Hugo (muzica Jules Massenet, Léo Delibes, Modest Mussorgski si Cesare Pugni).
2000 Stampe japoneze (muzica de Giacomo Puccini, Leonard Ero, Yanezawa Hirosi, Igor Stravinski, Toru Takemitsu, Yumi-Ga-Hama, Tradition Arranged by Kodo Tsugaru Shamisen)
2001 - Romeo si Julieta (muzica de Prokofiev)
2002 - La piata (muzica de M. Jora) - varianta moderna
II. La Teatrul de balet "Oleg Danovski" din Constanta
1981 Toaca (ritmuri arhaice romanesti la instrumente de percutie). Baletul s-a bucurat de mult succes in turneele din Statele Unite, Italia, Germania si Suedia.
1996 Poemele Mediteranei, cuprinzand: Casa Bernardei Alba, dupa piesa lui Federico García Lorca (muzica Villa-Lobos, Savio, Powell, Rodrigo, De Falla, Bizet, J.S. Bach); Legenda greaca (muzica de Vanghelis, muzica populara greceasca)
2001 Tipatul cerbului (muzica traditionala japoneza)
2002 Kurosawa mon amour (G. Mahler, A. Bruckner, colaj din compozitori japonezi)
III. La "Opera Romana" din Constanta
1987 Variatiuni clasice (muzica de B. Britten si P. Hindemith); Bolero (muzica de M. Ravel); Gura lumii (muzica de G. Enescu si Th. Rogalsky); Nunta insangerata dupa Federico García Lorca (muzica de De Falla etc.)
1994 Messa pentru tineri (muzica de M. Ravel si G. Mahler); Rossiniana (muzica de G. Rossini)
2000 Coppelia (muzica de Léo Delibes si Jules Massenet)
IV. La Muzeul National de Arta din Bucuresti in cadrul studioului "Artele Plastice si dansul":
1985 India - confluente de gand si ritm balet inspirat de confluentele dintre cultura romaneasca si cea indiana, pe linia Eminescu, Blaga, Brancusi (muzica clasica indiana orchestrata de Ravi Shankar si muzica romaneasca de toaca)
1986 Theatrum mundi - balet inspirat din arta medievala, din poezia si muzica truverilor, trubadurilor si minnesängerilor, asociate cu fragmente din Carmina Burana de Carl Orff.
V. La Televiziunea Romana
Lectia de dans (muzica de B. Britten)
Omagiu Mariei Tanase (cantece populare romanesti cantate de Maria Tanase)
Capriciu spaniol (muzica Rimsky Korsakov)
Oda oamenilor (muzica C. Trailescu si W.N. Klepper)
Fantezie pentru pian si orchestra (muzica de L.Van Beethoven)
Mandala (Iren Butterfly, adaptare de muzica indiana)
VI. La compania "Orion Balet Bucuresti":
1990 Puntea (muzica de G. Enescu, P. Constantinescu, A. Iorgulescu, T. Olah, G. Draga, A. Vieru, M. Moldovan, I. Odagescu, muzica de toaca)
1991 Simfonia pentru tineri (muzica de G. Mahler); Claunii (muzica de L. Von Beethoven si E. Elgar); Ritmuri de jazz: Noapte linistita, Nu uita de mine, Poem, Play-back, My Lord, Parinte al meu, Drumuri (muzica de Mahalia Jackson, Modern Jazz Quartet, Benny Goodman, Benny Waters, George Gershwin, Johann Sebastian Bach - prelucrare Jacques Leussier)
1992 Theatrum mundi - (muzica Anonim sec. XII - cantecul lui Daniel, Carmina Burana de sec. XIII, Johannes Cicogna, Guilaumme de Machaut si Carl Orff - Carmina Burana)
VII. La Opera Romana din Iasi:
1994 Pescarusul (muzica Roman Vlad); Dama cu camelii (muzica Roman Vlad)
VIII. La Opera Romana din Timisoara:
1996 baletul din opera Aida de G. Verdi
1997 Imblanzirea scorpiei dupa William Shakespeare, (muzica de Rober Jones, William Byrd, Antony Halborn, Thomas Arne, Edward Elgar, Frederik Delius, Ralph Williams Vaughan, Arthur Blise, Michael Kemp, Michael Walton, Benjamin Britten si din anonimi englezi)
1997 Sarbatoarea primaverii de Igor Stravinski
1998 Baletul Noaptea Valpurgiei din opera Faust de Ch. Gounod
IX. La Teatrul National din Bucuresti:
1997 Jocul de-a Shakespeare (muzica Giacomo Puccini, Gustav Mahler, Gioacchino Rossini, Dimitri Sostakovici)
In calitate de maestru de balet (profesor) Ion Tugearu a lucrat la:
1976 - 1983 - Liceul de coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti
1993 - 1998 - Liceul de coregrafie "Floria Capsali" din Bucuresti
1983 - Opera din Oslo, Norvegia
1984 - Teatro Lirico "Arene di Verona", Italia
1985 - "Boara danse contemporaine", Bari, Italia
A jucat in filmul Tinerete fara batranete de Elisabeta Bostan in rolul Printului minciunii, 1969.
Miscarea scenica:
1988 Mizantropul de Moliere, regia Valeriu Moisescu, Teatrul Municipal Bucuresti
1991 Visul unei nopti de vara de W. Shakespeare, regia Liviu Ciulei, Teatrul Municipal Bucuresti, sala Caragiu; Mary Popins, regia Andrei Bradeanu, Teatrul din Ramnicu Valcea
1993 Maidanul de la capatul lumii, regia Ion Lucian, Teatrul Excelsior, Bucuresti; Nu treziti un copil care viseaza de Eugen Ionescu, regia Ion Lucian, Teatrul Excelsior, Bucuresti
1995 Ninigra si Aligru in regia Danielei Anencov, Teatrul Excelsior, Bucuresti (in care a interpretat si un rol de actor)
1996 Dansul sergentului Musgrave de John Arden, la Teatrul Mic, Bucuresti
1998 Scripcarul pe acoperis, musical dupa Salom Alehem, regia Harry Eliad, Teatrul Evreiesc de Stat
2000 Don Quijote, musical dupa Miguel Cervantes, regia Ion Cojar, Teatrul National din Bucuresti
2002 Degetica, regia Victor Radovici, regia Ion Lucian, Teatrul Excelsior, Bucuresti; La romani, regia Mihai Malaimare, Teatrul Masca, Bucuresti; Cabaretul natiunilor, regia Mihai Malaimare, Teatrul Masca, Bucuresti
2003 Prostia omeneasca, regia Mihai Malaimare, Teatrul Masca
Premii:
1973 - Roza Münchenului - pentru interpretarea rolului principal din Bolero de M. Ravel
1984 - Premiul criticii muzicale a A.T.M. (Asociatia Oamenilor de Arta din Institutiile Teatrale si Muzicale din Romania) pentru coregrafia spectacolului si pentru interpretarea rolului lui Leonardo din baletul Nunta insangerata
1991 - Premiul Uniunii Interpretilor, Coregrafilor si Criticilor Muzicali pentru spectacolul Manfred
1994 - Premiul III la Festivalul International de creatie coregrafica, Iasi, pentru spectacolul Dama cu camelii
1994 - Premiul revistei Actualitatea muzicala, pentru baletele Pescarusul si Dama cu camelii, pe muzica de Roman Vlad
1999 - Una dintre cele cinci diplome de onoare acordate la cel de al patrulea Festival International One Man Show de la Moscova, din 1999, pentru spectacolul Jocul de-a Shakespeare.
2002 - Ordinul National "Serviciul Credincios" in grad de Cavaler, acordat de Ion Iliescu, Presedintele Romaniei, pentru merite remarcabile in calitate de balerin si coregraf si pentru realizarea unor creatii artistice memorabile.
Starting 1965 Ioan Tugearu performed in leading roles both in Romania and abroad:
Evgheni in Glier's The Brass Rider, Don Jose in Bizet's Carmen (which he succesfully performed in 1984 in Moscow), Franz in Delibes' Coppelia, Benno and Rothbart in Tchaikovsky's Swan Lake, Frolo and Quasimodo in Pugni-Glier-Vasilenko's Esmeralde, Basil in Minkus' Don Quixote, the Mandarin in Bartok's Miraculous Mandarin, Mercutio in Prokofiev's Romeo and Juliet, Vulpashin in Trailescu's Miss Nastasia as well as leading roles in Stravinsky's Sacre du Printemps, Petrushka and Fire Bird, Ravel's Bolero, Schubert's Unfinished Symphony, Berlioz's Fantastic Symphony, Tchaikovsky's Nutcracker, Paul Constantinescu's Wedding in the Carpathians.
He was a guest star in Munich, Germany (Stravinsky's Pulcinella, Ravel's Bolero and Xenakis' Atrees), Bordeaux, France (Menotti's Sebastian) and Bari, Italy (Pygmalion and Galathea).
Choreographies:
I. Romanian Opera House in Bucharest:
1977 The Clowns /music by L. van Beethoven; The Taming of the Shrew (duet) /music by L. Bernstein; He, She, We /music by Schonberg, Webern, Xenakis, Beethoven
1978 Pas de Quatre /music by Pugni; Flowers Festival /music by Helsted; Afternoon of a Faun /music by Debussy; Romanian Proverbs - The Fur Cap /music by Gheorghe Zamfir
1979 Springs and Roots, inluding: Three plus Three /music by A. Vieru, M. Moldovan, L. Glodeanu; The Scythe and the Scissors /music by K.Stolze; The Sunflower /music by G. Enescu; Gossip /music by G. Enescu and Th. Rogalski; Inner Rhythms /music by G. Enescu, N. Brandus, Th. Grigoniu, Gh. Zamfir
1981 On the Marketplace /music by M. Jora
1984 Spanish Ballet Evening, including: Part One: Dance Lesson, 1. Spanish Folk Dances, 2. Classical Spanish Dances /music by Bizet and de Falla/ Part Two: The Bloody Wedding /based on Federico Garcia Lorca's play; music colage
1985 The Jester /music by Prokofiev
1988 Taming of The Shrew, based on Shakespeare's play /music by Robert Jones, William Byrd, Anthony Halborn, Thomas Arne, Edward Elgar, Frederic Delius, Ralph Williams Vaughan, Arthur Blise, Michael Kemp, Michael Walton, Benjamin Britten, unknown British composers / Tour in Austria and Germany, 1993.
1989 Ioan Tugearu Gala Performance: Richard III /music by Gustav Mahler; Thoughts for García Lorca /music by M.Ravel; The Human Voice - based on an idea by Jean Cocteau /music by Michel Colombier; Horia - based on a poem by Aron Cotrus, /music by D. Shostakovitch; Don Quixote /music by R. Strauss; Rehearsal /music by Astor Piazzolla
1993 Viennese Tales ballet evening including: Unfinnished Symphony /music by Franz Schubert; Straussiana /music by J. Strauss
Tchaikovsky Ballet Evening: Serenade for Strings; Manfred
1996 intermezzi from Aida /G. Verdi
1997 Viennese Waltzes. Tour in France; intermezzi from La Traviata /G. Verdi
1998 Anna Karenina based on Lev Tolstoi's novel /colage of symphonic works by Piotr Ilich Tchaikovsky /Tour in Germany, 1998.
1999 Notre-Dame de Paris, based on Victor Hugo's novel /music by Jules Massenet, Leo Delibes, Modest Mussorgski and Cesare Pugni
2000 Japanese Engravings /music by Giacomo Puccini, Leonard Ero, Yanezawa Hirosi, Igor Stravinski, Toru Takemitsu, Yumi-Ga-Hama, Tradition Arranged by Kodo Tsugaru Shamisen
2001 Romeo and Juliet /music by Prokofiev
2002 On the Marketplace /music by M. Jora / - modern version
I. ‘Oleg Danovski’ Ballet Theatre, Constanta, Romania:
1981 Toaca /archaic Romanian rhythms played on percussion instruments. The performance was succesfully toured in the USA, Italy, Germany and Sweden
1996 House of Bernarda Alba, based on Federico Garcia Lorca's play /music by Villa-Lobos, Savio, Powel, Rodrigo, De Falla, Bizet, J.S. Bach; Greek Legend /music by Vanghelis, popular Greek music
2001 The Reindeer's Cry/ traditional Japonese music
2002 Kurosawa Mon Amour /music by G. Mahler, A. Bruckner and Japonese composers
III. Constanza Romanian Opera:
1987 Classical Variations /music by B.Britten and P.Hindemith; Bolero /music by M. Ravel; Gossip /music by G. Enescu and Th. Rogalsky; The Bloody Wedding - based on Lorca's play /music by de Falla, Albeniz, Joaquin Rodrigo, Pablo de Sarasate, Joaquin Turina, Loregla, A.Vives and Spanish folk music
1994 Missa for the Young /music by M. Ravel and G. Mahler; Rossiniana /music by G. Rossini
2000 Coppelia /music by Leo Delibes and Jules Massenet
IV. National Art Museum, Bucharest - the Fine Arts and Dance Programme
1985 India - Rhythms and Ideas – connecting Romanian and Indian culture through artists: Eminescu - Blaga - Brancusi /classical Indian music orchestrated by Ravi Shankar and Romanian wooden-board music
1986 Theatrum Mundi - inspired by medieval art, to music and poetry by minesengers, troubadours and trouvers and excerpts from Carl Orff's Carmina Burana.
V. Romanian Television:
The Dance Lesson /music by B. Britten
Homage to Maria Tanase /Romanian folk songs sung by Maria Tanase
Caprice Espagnole /music by Rimsky-Korsakov
Ode to Mankind /music by C. Trailescu and W.N. Klepper
Fantasy for Piano and Orchestra /music by L.van Beethoven
Mandala /music by Iren Butterfly, an adaptation of Indian music
VI. Bucharest ‘Orion’ Ballet Company:
1990 The Bridge /music by G. Enescu, P. Constantinescu, A. Iorgulescu, T. Olah, G. Draga, A. Vieru, M. Moldovan, I. Odagescu, wooden-board music
1991 Symphony for the Young /music by G. Mahler; The Clowns /music by L.van Beethoven and E. Elgar; Jazz Rhythms: Quiet Night, Forget-Me-Not, Poem, Play-Back, Oh, Lord, Father of Mine, Roads /music by Mahalia Jackson, Modern Jazz Quartet, Benny Goodman, Benny Waters, George Gershwin, J.S. Bach - adapted by J. Leussier
1992 Theatrum Mundi - music by unknown composer from XIIth century - Daniel's Song, the XIIIth century Carmina Burana, Johannes Cicogna, Guillaumme de Machaut and Carl Orff's Carmina Burana.
VII. Iasi Romanian Opera:
1994 The Seagull - based on Chekhov's play /music by Vlad Roman; La Dame aux Camelias - based on Dumas' play /music by Roman Vlad.
VIII. Timisoara Romanian Opera:
1996 intermezzi from Aida by G. Verdi
1997 The Taming of the Shrew /music by Robert Jones, William Byrd, Antony Halborn, Thomas Arne, Edward Elgar, Frederick Delius, Ralph Williams Vaughan, Arthur Blise, Michael Kemp, Michael Walton, Benjamin Britten and unknown British composers
1997 Le Sacre du printemps /music by Igor Stravinsky
1998 Walpurgis Night, ballet from Ch. Gounod's Faust.
IX. Bucharest National Theatre:
1997 Playing Shakespeare /music by Giacomo Puccini, Gustav Mahler, Gioacchino Rossini, Dimitni Shostakovich/ Tours in Moscow - 1999, Budapest, Bratislava and Stuttgart - 2000.
Stage movement for theatre productions
1988 Le Misanthrope by Moliere, directed by Valeriu Moisescu, L.S. Bulandra Theatre, Bucharest
1991 A Midsummer Night's Dream by W. Shakespeare, directed by Liviu Ciulei, L.S. Bulandra Theatre, Bucharest
Mary Poppins directed by Andrei Bradeanu - Anton Pann Theatre, Ramnicu-Valcea
1993 The Wasteland at the End of the World directed by Ion Lucian, Excelsior Theatre, Bucharest
Do Not Wake up a Dreaming Child by Eugen Ionesco, directed by Ion Lucian, Excelsior Theatre, Bucharest
1995 Ninigra and Aligru, directed by Daniela Anencov, Excelsior Theatre, Bucharest
1996 Sergeant Musgrave’s Dance, by John Arden, Small Theatre, Bucharest
1998 The Fiddler on the Roof, musical by Shalom Alehem, directed by Harry Eliad, Jewish Theatre, Bucharest.
2000 Don Quixote, musical based on Miguel Cerventes' novel, directed by Ion Cojar, National Theatre, Bucharest.
2002 Thumbeline, directed by Victor Radovici, Ion Lucian, Excelsior Theatre, Bucharest
Roumanian Customs and Habits, directed by Mihai Malaimare, Masca Theatre, Bucharest
Cabaret of the Nations, directed by Mihai Malaimare, Masca Theatre, Bucharest
2003 Human Stupidity, directed by Mihai Malaimare, Masca Theatre, Bucharest
Awards:
1973 Munchen's Rose - for the leading part in M. Ravel's Bolero
1984 Best Achievement Award of the Romanian Musicians and Artists’ Society for the choreography and performance of Leonardo's role in The Bloody Wedding.
1991 Best Artistic Achievement of the Romanian Performers, Choreographers and Music Critics’ Society for Manfred.
1994 3rd Prize of the International Choreographic Festival, Iassy, for La Dame aux Camelias.
1994 Award of the ‘Music Today’ Romanian magazine for Seagull and La Dame aux Camelias
1999 Special Award in the 4th One Man Show International Festival in Moscow, 1999 for Playing Shakespeare.
2002 Knight of the Romanian Medal for Faithful Service, awarded by Romania's president Ion Iliescu for remarkable accomplishments as a ballet dancer, choreographer and for excellent artistic achievements.