Stiri Marian Râlea
Marian Râlea
Aşteptându-l pe Godot
Traducerea: Gellu Naum
Asistent regie: Radu-Alexandru Nica
Asistent scenografie: Alin Gavrilă
Muzicieni: Sena Ducariu, Aurel Tancu, Lacrima Maria Stănescu
Sufleur: Sanda Anastasof
„Asteptîndu-l pe Godot”: nu este o piesa cu teza; nu aduce vreo morala pe care s-o impuna spectatorului, nu ascunde inlauntrul ei vreo speranta anume. Pentru a intelege o asemenea piesa, trebuie sa vezi in ea imensitatea lumii redusa la dimensiunile propriului tau spirit; in cei doi vagabonzi, o umanitate perpetuu ambivalenta. Beckett are grija sa nu ne puna la dispozitie cheia evenimentelor pe care o cautam permanent si isi demonstreaza ingeniozitatea tehnica juncandu-se cu asteptarile noastre.
„Asteptandu-l pe Godot” are puterea unei adaptabilitati infinite. Piesa vorbeste despre sentimente si emotii ramase pana acum neexprimate, dar pe care, cu Beckett ca ghid, le putem recunoaste ca ale noastre... Asteptarea lui Godot - o invocare, un reflex, un paravan...
Constantin Chiriac si Virgil Flonda, Gogo si Didi, doi actori, doua personaje extraordinare, intr-un tandem ghidat de Silviu Purcarete, ne dezvaluie lumea lui Beckett, direct, clar si in acelasi timp invaluita intr-un mister cald, aparte, emotionant.
„Mereu pe muchie de cutit intre dialogul real si alunecarile in ireal, in irational, in virtual. In vis. Piesa lui Beckett are in spectacol un tip de montaj cinematografic. Un traseu din timpi scurti, sacadati, care marcheaza mult mai evident devierile spre fictiune, spre imaginatia celor doi. Spre pendularea halucinanta intre esente si aparente.”
(Marina Constantinescu)
Electra
Scenariu dramatic de Mihai Măniuţiu după Sofocle şi Euripide
Corul: Ionela Acasandrei, Mihai Coman, Diana Fufezan, Adrian Neacşu, Cătălin Neghină, Eduard Pătraşcu, Cătălin Pătru, Viorel Raţă, Bogdan Sărătean, Dana Taloş, Codruţa Vasiu
Grupul „Iza” din Maramureş: Ioan Pop, Gheorghe Florea, Anuţa Pop, Voichiţa Tepei, Mihaly Covaci
Maramuresul este un loc miraculos si, odata am auzit vocile vechii Elade, vocile tragediei grecesti. Muzica grupului IZA e dintr-o zona arhaic rituala, care nu mi s-a parut deloc straina de Elada. ...verbul tragediei eline merge perfect cu ritmul muzicii traditionale din Maramures; vocile locului si cele ale lumii antice grecesti graiesc consonant, se inteleg intre ele. Am pus un accent special in spectacolul meu pe marginalizarea actuala a acestor zone arhaice si pe lenta lor destructie. Elada, ca si Maramuresul, sunt doua lumi de marginali. La fel ca si Elada, si Maramuresul este, din punct de vedere traditional, o lume care se stinge. Spectacolul meu este, de fapt, un eseu in care am pus in dialog doua lumi.
Triumful dragostei
Traducerea şi adaptarea: Oana Turbatu
Anatomie. Titus. Căderea Romei
Traducerea: Sandra Cernat şi Oana Turbatu
Light design: Alexandru Darie
Asistent regie: Sandra Răsvana Cernat
Heiner Müller unul dintre cei mai importanti dramaturgi germani contemporani, rescrie in cheie postmoderna tragedia lui Shakespeare Titus Andronicus, introducand un personaj liant - naratorul - care face legatura intre epoca shakespeariana si cea moderna.
Socant, exploziv, de o incendiara modernitate, cu un impact extrem de puternic asupra publicului asezat intr-o arena. O bulversanta anatomie a istoriei si literaturii nascuta in glasul unui narator care-si plamadeste personajele din magma sangelui. Alexandru Darie mizeaza pe forta percutanta a unui lant nesfirsit de crime, a razbunarii si sacrificiului, actuale astazi mai mult decat oricind. Un spectacol impresionant despre violenta care naste monstri si distruge aleatoriu destine. Tragismul este dublat de grotesc, iar durerea are in subtext clovneria. Politica este molozul ce absoarbe o lume in destramare intr-o anatomie incisiva si bulversanta a literaturii, ea insasi un tulburator proces de gestatie. O montare care-ti taie respiratia.