Stiri Mihaela Nica Crăciun
Mihaela Nica Crăciun
Mihaela Nica: Imagini retrospective
Camera Deputaţilor
Palatul Parlamentului, str. Izvor nr.2-4, sectorul 5, Bucureşti
7 – 30 aprilie 2009
„Situata in sfera figurativului modern, capabil de a restaura realul in semnificatiile sale poetice, pictura Mihaelei Nica aduce o senzitiva apropiere in raport cu universul. Cateva dintre lucrarile sale beneficiaza de o anume extrateritorialitate, de o capacitate speciala in a comunica atitudini, permanente si universale."
Marina Preutu – critic de arta
„Mihaela Nica este o artista cu aplicatie catre compozitii stilizate, cu o tendinta catre zona decorativului si a sugerarii atmostferei imaginare."
Octavian Barbosa
„Se poate retine maniera picturala cu totul speciala a Mihaelei Nica, arborii – surprinsi in diverse ipostaze – fie prin verticalitatea lor de coloane, fie prin gratiosul lor, ei se releva totdeauna ca niste elemente vitale, structurate organic, arhitectural, sau, prin tesatura lor intima asigura o crestere intr-o natura ce se transforma perpetuu.
Ansamblul creatiei Mihaelei Nica exprima o bucurie profunda si calda in fata spectacolului vietii, comunicand o emotie sincera si caldura unei atitudini lirice de substanta autohtona; varstele vietii au o afectivitate puternica, trecand prin unei viziuni echilibrate asupra sensului lumii, aducand un elogiu armoniei, echilibrului si constructiei purificate de elemente secundare."
Gheorghe Cosma – critic de arta
„Constructia este expresia practica a legaturii picturii cu realitatea, pe principiul a doua fenomene autonome: opera de arta si opera naturii."
A. Wosciechowski
„Observam o arta cu profil pozitiv, in care meditatia poetica insoteste dorinta unei intelegeri treptate a naturii. O arta aparent spontana care in esenta este efectul unei lungi acumulari, a unei sinteze de senzatii si de ganduri ale artistului, potrivit manierei sale de a intelege lumea."
Dan Grigorescu
Mihaela Nica Crăciun
Pictor, grafician, artist decorator (tapiserie)
Născută la 19 octombrie 1934 la Ploieşti (România).
Pictor, grafician, artist decorator (tapiserie), absolvă Institutul de Arte Plastice "N.Grigorescu" în 1958, unde studiază cu: Rudolf Schweitzer Cumpăna, Ion Marsic.
Devine membră a Uniunii Artistilor Plastici în 1961.
Din 1958 participa la toate manifestarile colective de pictura, pastel, gravura si tapiserie organizate in Romania (saloane, bienale, trienale, regionale, festive, comemorative, municipale de pictura, grafica si arte decorative) sau de manifestari de grup in strainatate organizate
de UAP la Torino (Italia) si Saloanele Moldovei (1999, 2000, 2002); participa la expozitiile colective cu program organizate de UAP in Bucuresti si in Iasi organizate de catre Oficiul de Expozitii Bucuresti.
In 1991-1992 participa la expozitia itineranta in Austria, Italia si Elvetia organizata de Arte Timisoara.
In 1973 participa la Bienala a Tapiseriei din Lausanne organizata de CITAM (Centrul International de Tapiserie Veche si Moderna)
In 1974, Michaela Nica Craciun devine membra a CITAM
Expozitii personale: 1966, 1973, 1984, 2002 la Bucuresti, 1966 Tulcea.
In 2001 la Paris (Franta - Centrul Cultural al Ambasadei Romane)
Intre 2000 si 2001 participa la expozitiile de grup la Paris la: Gallerie des Arts, Etienne de Causans si Cheval de Sable.
In 2001 participa la Targul International de Arte Vizuale (Romania, Bucuresti).
In 2002 participa la Saloanele Moldovei (Bacau-Chisinau)
si Salonul Municipal ( Bucuresti, Romania).
Participa in 1995 la licitatia organizata la Bonn (Germania).
Painter, Graphician, Decorative Artist (tapestry)
Born on October 19th 1934 in Ploieşti (Romania).
Painter, graphician, decorative artist (tapestry), she graduated "Nicolae Grigorescu" Visual Arts Institute, Bucharest in 1958, where she has studied with: Rudolf Schweitzer Cumpăna, Ion Marsic.
Since 1961 she has been a member of the Visual Artists Union.
Since 1958 she takes part in all the artistic group exhibitions organized in Romania (annual, biannual, commemorative and regional exhibitions) and, also in group exhibitions abroad (Torino, Italy)
She participated in the Moldavian Salons (1999, 2000, 2002); group exhibitions organized by The Visual Artists Union and the Office for Exhibitions in Bucharest and Iasi.
In 1991-1992 she participated at an itinerant exhibition organized by Timisoara Arts in Austria, Italy and Switzerland.
In 1973 she participated at the Tapistry Biennal in Lausanne (organized by CITAM - The International Centre for Ancient and Modern Tapistry).
In 1974, she becomes a member of CITAM.
Solo exhibitions: 1966, 1973, 1984, 2002 in Bucharest, 1966 Tulcea, 2001 in Paris (The Cultural Centre, Romanian Embassy).
Between 2000 and 2001 she took part in group exhibitions in Paris - Gallerie des Arts, Etienne de Causans and Cheval de Sable galleries.
In 2001 she participated at The International Fair of Visual Arts (Bucharest, Romania).
In 2002 she participated at the Moldavians Salons (Bacau-Chisinau).
Auction - 1995, Bonn (Germany).