Unteatru: Program 12 - 28 iunie

AVANPREMIERA
Marti, 12 iunie, ora 19
Miercuri, 13 iunie, ora 19
Joi, 14 iunie, ora 19
Vineri, 15 iunie, ora 19
PREMIERA
Sambata, 16 iunie, ora 15
Duminica, 17 iunie, ora 15
Pescarusul
de Anton Pavlovici Cehov
Adaptare liberă după o traducere de Mașa Dinescu și Andrei Șerban
REGIA – Andrei Șerban
REGIZOR SECUND – Sânziana Stoican
SCENOGRAF CONSULTANT – Valentin Vârlan
ASISTENȚI REGIE – Cosmin Alexandru Purice, Florin Liță
DISTRIBUȚIA
Medvedenko – Ionuț Vișan / Liviu Pintileasa
Mașa – Mădălina Anea / Sabrina Iașchevici
Sorin – Constantin Cojocaru
Treplev – Bogdan Cotleț / Anghel Damian / Bogdan Nechifor
Nina – Silvana Mihai / Alina Rotaru
Dorn – Richard Bovnoczki / Vitalie Bichir
Polina – Virginia Mirea / Florina Gleznea
Șamraev – Gelu Nițu / Silviu Debu
Arkadina – Mihaela Trofimov / Claudia Ieremia
Trigorin – Emilian Oprea / Richard Bovnoczki
„Am primit bucuros invitația de a lucra la unteatru. Am regăsit atmosfera anilor mei de tinerețe de la La Mama din New York, același spirit prietenos și liber, o comunitate de artiști care, fără niciun considerent material, sunt animați de pasiunea de a face teatru altfel, de a descoperi “forme noi”. Și ideea acestor forme noi m-a dus direct la Treplev și la „Pescărușul”, o piesă care m-a urmărit toată viața și pe care nu am înțeles-o pe deplin, deși am montat-o în limbi diferite pe trei continente, de fiecare dată altfel. Sper ca această versiune să fie ultima și, deși nu vom putea dezlega misterul care face ca o poveste ce sfârșește în moarte violentă să fie catalogată de Cehov drept „comedie”, am încredere că împreună vom (re)descoperi paradoxul că în teatru singura permanență e starea de schimbare continuă. Dacă acceptăm că nicio concluzie nu e defintivă, putem porni în căutare.”
Andrei Șerban
Marti, 19 iunie, ora 20
Spectacol MUSAFIR
Grounded
de George Brant
Regia: Ligia Ciornei
Scenografie: Andreea Sarau
Traducere: Isabela Neamtu
live sound design Marian Citu
light design Dragos Margineanu
o productie Doctor’s Studio
Cu: Isabela Neamtu
O femeie-pilot de bombardier devine mama si sotie, dar atunci cand se intoarce din concediul de maternitate si isi doreste sa zboare din nou, sistemul o ‘recicleaza’ si o trimite sa piloteze drone in desert.
E posibil pentru o fiinta umana sa mearga la razboi in fiecare zi si apoi seara, sa-si sarute fetita de noapte buna?
Poate fi inlocuit zborul cu un job intr-o rulota in mijlocul desertului?
Cum faci fata atunci cand devii constient ca ‘TOTUL SE INREGISTREAZA’?
Spectacolul GROUNDED, regizat de Ligia Ciornei, isi propune sondarea unui moment existential extrem, acela al inceputului dezumanizarii unei femei-pilot de bombardier.
Desi premizele textului contureaza un personaj feminin masculinizat prin prisma ‘uniformei’ pe care o poarta, creatorii spectacolului si-au propus sa descopere fragilitatea fiintei umane si mai ales a unei femei, care, desi obsedata de adrenalina zborului, pastreaza intacte instinctul, emotia si puterea de a iubi.
Epoca moderna suprapune existentele si arhiveaza toate momentele vietii noastre. Este epoca BIG BROTHER, in care ‘Totul se inregistreaza’. Tocmai de aceea, un rol important in spectacol il joaca montajul video live si live sound design-ul.
Originalitatea montarii consta in dialogul armonios acordat intre actorie, sunet si montaj-video, toate trei intamplandu-se in timp real, pentru recuperarea unui prezent gata oricand sa se dizolve in ‘GRI’.
Miercuri, 20 iunie, ora 20
Hamlet
dupa William Shakespeare
Un spectacol de:
Alina Berzunteanu, Richard Bovnoczki, Peter Kerek
Hamlet – Poate fi razbunata crima? Incercand sa se razbune pe cel care i-a ucis tatal, Hamlet ajunge sa se razbune pe el insusi pana ce ajunge la tacere. Spectacolul renunta la orice privire exterioara asupra povestii si urmareste filmul acestei razbunari imposibile strict din interiorul lui Hamlet.
Joi, 21 iunie, ora 19
La tiganci
dupa Mircea Eliade
Proiect finantat in programul Bucuresti 555, sustinut de ArCuB
Centrul Cultural al Municipiului Bucuresti
Cu: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise,
Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotlet
Regia si adaptarea : Andrei si Andreea Grosu
Scenografia : Vladimir Turturica
La tiganci - textul care vorbeste cel mai clar si in acelasi timp cel mai ascuns despre vis. Sau nu. Frumusetea luptei pe care o duci cu un text care are la baza o nuvela fantastica e ca indiferent de cine castiga , rezultatul este uluitor: un spectacol in care construim o lume neinteleasa pe care incercam sa o decriptam prin bucatele de limbaj recognoscibil.
Vineri, 22 iunie, ora 19.30
SALA MICA
Moscova - Petuski
de Venedikt Erofeev
Cu: Richard Bovnoczki
Regia: Theodora Herghelegiu
Postmodernistă și pe jumatate autobiografică, piesa a fost scrisă de rusul Venedikt Erofeev între 1969 - 1970, fiind publicată pentru prima dată în 1973 în Israel şi abia în 1989 în Uniunea Sovietică.
Venichka, un intelectual alcoolic, călătoreşte cu trenul de la Moscova până la Petuşki. Pe durata călătoriei, avem parte de consideraţii istorice, filozofice şi politice cu aromă de vodcă. La destinaţie ne aşteaptă o mare surpriză.
Vineri, 22 iunie, ora 20
Spectacol MUSAFIR
Sunt eu, Annabel
Lightwave Theatre Company
Text: Iulian Tănase
Voce text: Constantin Cotimanis & Cristina-Andreea Ion
Distributia:
Cristina Andreea Ion
Petru Stratulat
Andra Mirescu / Oana Cercel
Dragoș Stanciu
Ajunsă în casa copilăriei, își descoperă jurnalul pe care l-a ținut până la adolescență. Annabel este o fetiță ca oricare alta, dintr-o familie ca oricare alta, disfuncțională precum majoritatea, care prin imaginația sa încearcă să treacă peste certurile părinților, crescând și ajungând față în față cu tentațiile adolescenței. Păpuși în mărime naturală, într-un spectacol Lightwave Theatre destinat publicului adult.
Sambata, 23 iunie, ora 19
The Sunset Limited
de Cormac McCarthy
Cu: Șerban Pavlu, Richard Bovnoczki
Traducerea: Ioana Pelehatăi
Scenografia: Vladimir Turturica
Regia: Andrei și Andreea Grosu
Proiect finanțat de ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București,
în cadrul Programului cultural „Ești București 2015”
The Sunset Limited e o întâlnire. O întâlnire autentică . Plină de bucurie. E felul nostru de a ne deschide. E o poveste despre fragilitate și îndrăzneală. E despre tine. Și despre noi. Netrucat. E despre cele mai întunecate gânduri și despre cele mai gingașe încercări. E despre iubire sau despre absenta ei. E despre prietenie. E despre Dumnezeu.Sau nu. E despre toate astea și despre nimic din toate astea. Probabil e unul dintre cele mai intime spectacole care ti se pot întâmpla. Atât de personal că ti se face frică. Sau nu. Sau dor. E despre doi oameni care au nevoie. Atât.
Acesta nu este o prezentare a spectacolului. E puțin mai mult. E o confesiune. Curajoasă.
Vineri, 23 iunie, ora 19.30
SALA MICA
Cinci ore cu Mario
de Miguel Delibes
Cu: Florina Gleznea
Regia: Mariana Camarasan
Director de proiect: Ioana Moldovan
Gala Star Bacau 2014
Festivalul Perform Iasi 2014
“Buni și răi. Cei buni la dreapta, cei răi la stanga. Asta ne-au învățat, nu? Iar noi, în loc să ne dăm osteneala să privim în forul nostru interior, preferăm să acceptăm și gata. Toți suntem buni și răi, și asta în același timp. Mai bine s-o recunoaștem fățiș decât să ne petrecem viața inventându-ne argumente. Și nu e oare semnficativ faptul că însuși conceptul de dreptate coincide, de fiecare dată, în mod ciudat, cu interesele noastre?”
Duminica, 24 iunie, ora 19.30
SALA MICA
Spectacol MUSAFIR
Tot ce-i minunat in lume
de Duncan Macmillan și Jonny Donahoe
Regia: Nicolae Constantin Tanase
Scenografie: Adeline Badescu
Cu: Denisa Nicolae
Succesul piesei „Tot ce-i minunat în lume” („Every Brilliant Thing” – titlul original) a condus la ecranizarea acesteia de către HBO într-un spectacol-documentar. Povestea fetiței care încearcă să își determine mama să vadă lumea prin ochii ei și ajunge să descopere un milion de motive pentru care viața este minunată se joacă la Unteatru, în cadrul programului Spectacol Musafir.
Sunt lucruri care îți înveselesc viața. Sunt lucruri pur și simplu minunate, pentru care merită să trăiești.O listă cu tot ce-i minunat în lume. Un reminder pe viață că bucuria poate fi gasită în lucruri aparent neînsemnate, dar care pot deveni minunate. Depinde din ce perspectivă privești lumea.
După selecționarea în cadrul Edinburgh Fringe Festival, în 2015, și în cadrul Festivalului Național de Teatru (FNT), în 2016, compania româno-britanică VANNER COLLECTIVE lansează în București cea mai recentă producție teatrală a sa, „Tot ce-i minunat în lume”.
Spectacolul TOT CE-I MINUNAT ÎN LUME face parte din campania de awareness asupra depresiei și de destigmatizare la nivelul societății românești pe care VANNER COLLECTIVE a inițiat-o în 2017 alături de partenerii săi medicali: Asociația Română de Psihiatrie și Psihoterapie, Depresiv.ro, Atlas Help și Asociația Equilibrium, în cadrul unui turneu național co-finantat de AFCN si de catre UNITER, Institutie de utilitate publica, prin fonduri din timbrul teatral.
Marti, 26 iunie, ora 20
Nora
de Henrik Ibsen
Regia: Zsuzsánna Kovács
Scenografia: Vladimir Turturica
Cu: Florina Gleznea, Liviu Pintileasa, Richard Bovnoczki,
Corina Moise, Ionuț Vișan
Crăciun. Torvald și Nora Helmer se află în pragul unei noi etape al vieții lor: Torvald a fost numit directorul băncii, o să-și ocupe funcția după Anul Nou și dispar toate problemele lor financiare. Au ajuns aici împreună, soț și soție, ca doi jucători cu roluri bine definite, chiar dacă Torvald nu este conștient de rolul adevărat al Norei – pentru că Nora are un secret, care acum o să prindă viață proprie și o să li se transforme viața într-un coșmar… sau un miracol.
Ceea ce urmează este jocul supraviețuirii sau jocul despărțirii. Deciziile și măsurile luate de personaje ascund faptele trecutului, care acum capătă semnificații noi și, ca un arc încordat, le împinge în direcții opuse și dezvăluie natura sufocantă a regulilor sociale care există între un bărbat și o femeie. Când se transformă o alianță în trădare? Prejudecăți, principii, bani, interes social și dorințe… Crăciun la Helmeri.
Miercuri, 27 iunie, ora 19.30
SALA MICA
BLACKBIRD
de David Harrower
Nerecomandat sub 16 ani
Cu: Constantin Cojocaru, Florina Gleznea
Regia: Andrei si Andreea Grosu
Scenografia: Vladimir Turturica
Festivalul Internațional de Teatru Sibiu 2014
Festivalul Antagon Timișoara 2014
Festivalul Perform Iasi 2014
Blackbird isi propune sa ne plaseze intr-o sala de judecata in care noi, publicul sa incercam sa emitem un verdict asupra unei fapte savarsite. Sa judecam, sa blamam sau sa iubim doua personaje care ne vor rascoli si ne vor forta sa ne uitam inauntrul nostru cautand Solutia. Un text contemporan apartinand unuia dintre cei mai importanti dramaturgi tineri, montat intr-o foarte scurta perioada de timp in toata lumea.
Joi, 28 iunie, ora 19.30
SALA MICA
Ce zile frumoase!
de Samuel Beckett
Cu: Sabrina Iaşchevici, Ionuţ Vişan
Scenografie: Valentin Vârlan
Regie: Sanziana Stoican
Traducerea: Anca Maniutiu
Marele Premiu „Stefan Iordache” pentru cea mai buna actrita la Gala Hop Mangalia 2012
Premiul pentru cea mai buna regie la Festivalul National de Teatru Independent 2013
Premiul pentru cea mai buna scenografie la Festivalul National de Teatru Independent 2013
Premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul National de Teatru Independent 2013
Festivalul International de Teatru nou Arad 2013
Sibiu Fringe Festival 2013
Maratonul Teatrului Independent 2013
“Ce zile frumoase!” este un eseu teatral despre trecerea timpului şi efectul pe care aceasta îl are asupra condiţiei umane.
O femeie, Winnie, se scufundă încet într-o movilă de pământ sub un soare nimicitor. Alături, liber să se mişte se află Willie, soţul ei.
Se aude o sonerie. Winnie se trezeşte. Începe o nouă zi. O zi ca oricare alta căreia trebuie să-i supravieţuiasă. Va reuşi?
Joi, 28 iunie, ora 20
Varstele lunii
de Sam Shepard
Regia: Toma Danila
Traducerea si adaptarea: Toma Danila si Ania Tudoran
Cu: Gelu Nitu, Constantin Cojocaru
« Varstele Lunii » vorbeste despre batranete, moarte, ambiguitatea memoriei si speranta ca dragostea poate usura apropierea inevitabila de eclipsa finala. Cei doi barbati, Byron si Ames, prieteni din copilarie, se regasesc dupa foarte mult timp. Intalnirea este marcata insa de neintelegere si de dificultatea reapropierii.. Ei sunt fii spirituali si literari ai lui Vladmir si Estragon din « Asteptandu-l pe Godot » de Samuel Beckett, autor ce a influentat major opera lui Sam Shepard. Este o continuare onesta si sfasietoare a temelor care au fost dintotdeauna prezente in operele unuia dintre cei mai importanti dramaturgi americani, axata aici pe lumina si umbra care acompaniaza trecerea timpului.
«Varstele Lunii», scrisa in 2009, este una dintre ultimele piese ale lui Sam Shepard (1943-2017), unul dintre cei mai mari dramaturgi americani contemporani, castigator al premiului Pulitzer. A fost pusa in scena la Peacock Theater, Dublin, Irlanda cu renumitii actori Stephen Fry si Sean McGinley si apoi la New York, Off Broadway, in 2010, cu aceeasi distributie. Este tradusa si montata pentru prima oara in Romania.