MEDICINĂ ŞI PICTURĂ cu Prof. Dr. MIRCEA BEURAN la Conferinţele TNB

Duminică 10 noiembrie 2013, de la ora 11.00,
la Sala MICĂ se reiau
CONFERINŢELE TEATRULUI NAŢIONAL
Domnul Prof. Dr. MIRCEA BEURAN
prezintă
CONFERINŢA
cu tema
MEDICINĂ ŞI PICTURĂ
Omul are pasiuni. Pentru mine „medicina şi pictura” sunt pasiunile mele. Pentru amândouă trebuie să fie un har. Harul este de la Dumnezeu. Dumnezeu prin mintea şi mâna medicului şi a pictorului purifică viaţa noastră cea de toate zilele.
Cum văd eu acest lucru este invitaţia mea alături de sanctuarul spiritualităţii noastre, Teatrul Naţional Bucureşti. Prof. Dr. Mircea Beuran
Conferinţa va fi urmată de un recital susţinut de
DUO SANDA ŞI AURELIAN OCTAV POPA (violă şi clarinet),
în foaierul Sălii Mici, unde sunt expuse lucrări ale pictorului EMIL CIOCOIU.
Despre :
Prof. Dr. Mircea Beuran:
Medic primar chirurg, profesor universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" Bucureşti, Şeful Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic de Urgenţă Bucureşti, Preşedintele Societăţii Române de Chirurgie, filiala Bucureşti şi al Societăţii de Chirurgie de Urgenţă şi Traumatologie din România. Doctor în medicină din 1999.
Din septembrie 2007, profesor de chirurgie la International School of Surgical Oncology afiliată IASGO. A fost Ministru al Sănătăţii în 2003.
Competenţe în chirurgia traumatologică, chirurgie oncologică, chirurgie laparoscopică.
Cărţi publicate
Manual de Chirurgie - Mircea Beuran (sub redacţia) - Editura Universitară "Carol Davila", Bucureşti, 2003.
Lucrări practice - Mircea Beuran (sub redacţia), Editura Universitară "Carol Davila",
Bucureşti, 2005.
Coautor a numeroase manuale, tratate şi studii de chirurgie.
Ordinul Naţional "Steaua României", în grad de Cavaler, 2002.
Aurelian Octav Popa: După Liceul de Muzică şi Conservatorul din Bucureşti, artistul participă la stagii de perfecţionare la Paris şi în SUA, apoi la cursurile de dirijat susţinute de Sergiu Celibidache la Trier. Laureat a numeroase premii la concursuri internaţionale. Din 1962 instrumentist, apoi solist instrumentist la Filarmonica „George Enescu”. Din 1989 a fost şi dirijor al Filarmonicii „Marea Neagră” din Constanţa. A cântat în primă audiţie în România piese camerale şi simfonice ale unor compozitori importanţi ai secolului al XX-lea: Bartók, Stravinski, Berg, Schönberg, Messiaen, Honegger, Aaron Copland, Hindemith, Lutoslawski, Darius Milhaud ş.a., precum şi ale unor compozitori români: Aurel Stroe, Tiberiu Olah, Anatol Vieru, Ştefan Niculescu, Adrian Iorgulescu, Wilhelm Berger, Cornel Ţăranu, Tiberiu Fatyol, Alexandru Paşcanu, Mihnea Brumariu etc.
Din 2011 suţine împreună cu actorul Ion Caramitru spectacolul « Dor de Eminescu », un dialog scenic inedit pe teme din opera marelui poet, recital care s-a bucurat de un excepţional succes în cadrul unor turnee susţinute în Statele Unite şi Canada.
Sanda Crăciun-Popa a studiat viola la Universitatea de Muzică din Bucureşti. Din 1973 a devenit violistă în Orchestra Filarmonicii „George Enescu”, începându-şi totodată cariera solistică şi camerală. În 1977, alături de Aurelian Octav Popa, a înfiinţat Orchestra de cameră „Quodlibet Musicum”, iar în 1980 a fondat Ansamblul de muzică veche „Consortium Violae”, cu care a susţinut numeroase concerte şi a realizat înregistrări radio/TV, de asemeni înregistrări discografice la Casa „Electrecord” : Comori ale barocului, Dowland – Palestrina, Timpul regăsit (lucrare compusă de Miriam Marbe pentru Sanda Crăciun-Popa şi ansamblul său de viole). Repertoriul Sandei Crăciun-Popa cuprinde toate stilurile, de la Renaştere până la muzica de astăzi, multe lucrări fiind special compuse pentru ea sau fiind aranjamente proprii pentru violă. Împreună cu Aurelian Octav Popa alcătuieşte un duo redutabil, pentru care mulţi compozitori români au scris lucrări apreciate. Primul CD al celor doi muzicieni, „România Azi” (Sonoton-München) s-a bucurat de un mare succes de public şi de cronici elogioase.
Emil Ciocoiu: Născut în România în 1948, Emil Ciocoiu este unul dintre cei mai importanţi pictori români ai momentului. Stabilit de mult timp în Germania, el şi-a edificat o carieră de excepţie, cu prezenţe pe simeze memorabile ale lumii şi în colecţii renumite. Expoziţia de la Teatrul Naţional este prima retrospectivă a artistului, ocazionată de împlinirea a 65 de ani, reunind- în amplele spaţii expoziţionale ale TNB - aproape 200 de lucrări realizate de Emil Ciocoiu, reprezentative pentru creaţia sa şi pentru ideile pe care le promovează.