Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești” a ajuns la final

Cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”, organizată de Teatrul Ion Creangă între 27 septembrie și 4 octombrie, a ajuns la final. Pe durata celor 8 zile de spectacole și povești, mii de spectatori de toate vârstele s-au bucurat de talentul și măiestria unora dintre cele mai prestigioase teatre și companii teatrale – atât din țară, cât și din străinătate – care activează în domeniul artelor spectacolului pentru copii.
Dat fiind că în 2014 Festivalul a revenit la caracterul competițional, evenimentul de închidere ce a avut loc sâmbătă, 4 octombrie, a prilejuit totodată și decernarea premiilor pentru cel mai bun spectacol – categoria de vârstă 0-6 ani, respectiv 6-12 ani, precum și pentru cea mai bună interpretare actoricească. Astfel, juriul, prezidat de Slobodan Marković, Director al Festivalului internațional de teatru pentru copii de la Subotica, Serbia, căruia i s-au alăturat Rosamunde Hutt (regizoare), Charles Way (dramaturg), Ludmila Patlanjoglu (critic de teatru) și Catrinel Dumitrescu (actriță), a urcat pe scenă pentru a acorda următoarele distincții:
• Premiul „Cornel Todea” pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor între 6 şi 12 ani
AMINTIRI DIN COPILĂRIE, Teatrul Ion Creangă
„(...) un exemplu minunat de ambiţie artistică în domeniul teatrului pentru copii din România. Un spectacol plin de imagini puternice şi frumoase, cu o coregrafie fantastică şi muzică live, ce reflectă întocmai greutăţile şi bucuriile maturizării.”
• Premiul Educația timpurie pentru cel mai bun spectacol adresat copiilor între 0-6 ani
CASA, La Baracca-Testoni Ragazzi (Italia)
„O piesă cu o structură puternică și cu un înțeles profund atât pentru copii, cât şi pentru adulţi, despre importanţa căminului şi despre plecarea de-acasă. Folosind un decor contemporan, spectacolul a fost jucat cu multă emoţie, cu o precizie excepțională a mișcării şi cu frumuseţe.”
• Premiul pentru cea mai bună actriță ― OLGA BELA, pentru performanța sa în spectacolul „Cui i-e frică de Bau-Bau?”, Teatrul de animație Țăndărică
„(...) a prezentat cu îndemânare o gamă largă de emoţii cu un adânc adevăr psihologic şi a relaţionat cu publicul tânăr de la început la sfârşit, cu sinceritate, cu inteligenţă şi cu suflet.”
• Premiul pentru cel mai bun actor ― RICHARD BOVNOCZKI, pentru performanța sa în spectacolul „Amintiri din Copilărie”, Teatrul Ion Creangă.
„(…) a creat un rol extrem de energic, demonstrând măiestrie fizică şi superbă sincronizare comică. Un rol în care a fost nevoit să sufere şi să arate cu sinceritate călătoria epică de la copilărie la maturitate.”
• Premiul special al juriului ― BHRAVA!, Compania L’Anime (Spania)
„Pentru excelenţa în estetica teatrală şi pentru două roluri remarcabile. Artiştii au creat o poetică lume a visului cu iscusinţă şi cu o tehnică excelentă, folosind cele mai simple mijloace.”
Însă nu doar juriul a acordat premii, ci și Teatrul Ion Creangă, care a dedicat evenimentul actriței Alexandrina Halic, o doamnă de poveste a teatrului pentru copii, pe scena căruia a însuflețit sute de personaje de-a lungul celor cinci decenii de carieră. Alături de echipa Teatrului Ion Creangă la momentul festiv au luat parte și reprezentanți ai Primăriei Municipiului București, cele două instituții decernându-i doamnei Halic diploma de onoare pentru întreaga activitate.
Pentru mai multe informații despre Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii și despre câștigătorii celei de-a X-a ediții, puteți accesa site-ul www.teatrulioncreanga.ro sau www.fitc.ro.
Festivalul Internațional de Teatru pentru Copii „100, 1.000, 1.000.000 de povești”, iniţiat în anul 2005 de către regizorul Cornel Todea şi organizat anual de Teatrul Ion Creangă, este un program complex de educație teatrală, culturalizare și formare a gustului estetic al celor mai mici spectatori. Festivalul a reunit în 2014 două secțiuni competiționale și o secțiune OFF necompetițională, în total 30 de spectacole care au fost susținute în 11 locații: Palatul Național al Copiilor, Teatrul Excelsior, Teatrul de Comedie, Teatrul de animație Țăndărică, Biblioteca Națională a României, Centrul Național al Dansului București, Casa de Balet, Institutul Francez București, Gara de Nord, Parcul Cișmigiu și Centrul Vechi al Capitalei.