Umbre şi Lumini. Patru secole de pictură franceză. Secolul XVII
Lumina întunecată
"Lumina, focul acesta coborât din cer pe pamânt, sursa a vietii si bucuriei, cu cine se afla în opozitie, cu umbra sau cu noaptea?
Si oare întodeauna noaptea aduce cu ea melancolia, gândul mortii sau al apocalipsului? Lumina genereaza umbrele, însufleteste culorile, sugereaza volumul si spatiul. Lumina poate straluci orbitor, iar umbra poate fi odihnitoare; în absenta umbrei, lumina poate fi saraca, aproape aroganta. Dar umbra ce semnifica oare, simplitate, blândete sau subtilitate? Indisociabile si opuse, umbrele si luminile sunt deopotriva o sursa de poezie. Tema adoptata ne îngaduie sa subliniem originalitatea, forta si subtilitatea picturii franceze.
Aceasta nu are totusi privilegiul de a acorda o atentie iesita din comun umbrelor si luminilor: pictura italiana, flamanda, olandeza, germana, pentru a nu mai aminti si alte scoli, au exploatat de-a lungul secolelor multiplele variatiuni ale temei. Daca mergem mai departe, în Extremul Orient de pilda, vom constata ca umbrele si luminile nu au chiar aceeasi functie de sugestie. Astfel, în pictura chineza - si asta pâna in secolul al XVIII-lea lumina nu constituie un obiect în sine, în masura în care iradiaza din materia însasi. Stampele japoneze vor dovedi existenta unui viu interes pentru umbre." ....
Fabrice Hergott si Emmanuel Starsky
Comisarii expozitiei
(Extrase din catalogul Ombres et lumières/ Umbre si lumini, Paris/ Bucuresti,
Reuniunea Muzeelor Nationale / Muzeul National de Arta, 2005)
Une obscure lumière
"La lumière, ce feu descendu du ciel sur la terre, source de vie et de joie, est-elle l'opposée de l'ombre ou de la nuit? Cette dernière introduit-elle, sans recours possible, l'idée de mélancolie. voire de mort ou d'apocalypse? La lumière génère les ombres, anime les couleurs, suggère volume et espace. La lumière peut être éblouissante, l'ombre reposante; la lumière sans l'ombre semble réductrice, presque arrogante. L'ombre serait-elle synonyme de simplicité, de douceur ou de subtilité? Indissociables et opposées, ombres et lumières sont, l'une comme l'autre, source de poésie. Le thème adopté permet ainsi de souligner l'originalité, la force et la subtilité de la peinture française.
Celle-ci n'a pas l'exclusivité d'une attention particulière aux ombres et lumières: la peinture italienne, flamande, hollandaise, allemande, sans parler d'autres écoles, ont joué sur de multiples variations du thème au fil des siècles. Si l'on va plus loin, en Extrême-Orient par exemple, les ombres et les lumières n'ont pas exactement la même fonction suggestive. Ainsi dans la peinture chinoise, et ce jusqu'au XVIII-e siècle, la lumière n'est pas un sujet en soi dans la mesure où elle émane de la matière même. Par la suite les estampes japonaises témoigneront d'un vif intérêt pur les ombres." ....
Fabrice Hergott et Emmanuel Starsky
Commissaires de l'exposition
(Extraits du catalogue Ombres et lumières/ Umbre si lumini, Paris/ Bucuresti,
Réunion des Musées Nationaux / Muzeul National de Arta, 2005)