Ceea ce iubesc eu cel mai mult – pictură Ioan Oratie
1 – 30 septembrie 2009
Comunicat de presă
Pictorul Ioan Oratie vă invită la vernisajul expoziţiei sale personale care va avea loc la Galeria de Arta a UAP-Buzău, marţi-1septembrie a.c. la orele 17.
Expoziţia intitulată CEEA CE IUBESC EU CEL MAI MULT cuprinde lucrări de pictură şi grafică executate de artist de la începutul acestui an şi până în prezent.
Satul ardelenesc şi peisajul bucovinean reprezintă două dintre temele preferate ale artistului, născut la Zărneşti cu studiile făcute la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti. Dar în egală măsură, pe simeze se vor vedea lucrări în care figurativul, epurat de detalii capătă dimensiune abstract- expresionistă.
La deschiderea expoziţiei CEEA CE IUBESC EU CEL MAI MULT va vorbi dl. Corneliu Ostahie, scriitor.
Referitor la expoziţia-manifest: CEEA CE IUBESC EU CEL MAI MULT
„Oricât de neobişnuit ar părea, intuiesc că morbul picturii la Ioan Oratie s-a născut din dorinţa comunicării către ceilalţi a emoţiilor şi sentimentelor trăite şi legate în special de natură. Realitatea, aşa cum o percepem toţi, diversă, surprinzătoare, puternică în culoare ori diafană în transparenţe – constituie pentru pictorul Ioan Oratie o sursă inepuizabilă de bucurie, un sâmbure care rodeşte mereu un nou fruct. Raportarea la natură se face de fiecare dată altfel, în cazul acestui pictor, aşa cum dimineţile însorite ne predispun la visare ori dimpotrivă, ne hotărăsc intensitatea şi coerenţa gândirii logice.
Artistul Ioan Oratie este indubitabil prins în ţesătura fascinantă a naturii din care-şi trage seva, deopotrivă în cazurile când pictează în aer liber ca şi atunci când dorinţa de intimitate, chiar de schimnicie pune stăpânire pe el- şi fără vreo supărare pe natură ori pe oameni, purcede pe drumul dificil al epurărilor şi al sintezelor. În mijlocul naturii, acest pictor este ca un receptacol care absoarbe cât de mult din vulcanul de senzaţii şi forme care se desfăşoară înlăuntrul şi în afara lui. Procesarea datelor este o stare ulterioară, anevoioasă, cu suişuri şi coborâşuri, cu încântătoare mulţumiri dar şi angoase devastatoare. Acel ceva îndelung căutat, care este şi formă şi culoare, linie şi suprafaţă, acel ceva, profund, autentic şi viguros, spontan în gest dar conceptual în formă, acel ceva care este visul artistului Ioan Oratie – capătă substanţă. Sfârşitul căutărilor este şi sfârşitul drumului în viaţa aceasta”.
Roxana Păsculescu, critic de artă